“Фиксиран с белезници”. Как задържан на протеста се оказа и окован за болнично легло

Арестът на Димитър Педев на Орлов мост, откъдето той минава на път към вкъщи. Моментът е уловен случайно от фотографа Айвън Стоянов.

“Той буквално беше окован. Пребит, а след това окован за леглото в болницата”. Така започна разказа си пред Свободна Европа Юлия Педева – майка на един от младите мъже, арестувани на 10 юли на Орлов мост.

Става дума за Димитър Педев, който бе задържан за 72 часа на втория ден на протестите, когато напрежението между демонстранти и полицаи ескалира.

Видео записи и снимки, разпространени в социалните мрежи, показаха как полицаи влачат, удрят и ритат протестиращи в късните часове на 10 юли. До ескалацията се стигна след 22:00 ч., когато мъже в черни тениски започнаха да замерят образувания от полицията кордон пред Министерския съвет. Другите протестиращи разпознаха в тях провокатори и опитаха да предотвратят сблъсъците.

Няколко души от демонстрантите се оказаха арестувани, а за двама от тях, след побой от страна на полицаи, се наложи хоспитализация в “Пирогов”. Имената им станаха медийно известни – студентът в Хага Евгени Марчев и младият телевизионен режисьор Димитър Педев. По ирония на съдбата Педев дори не е бил протестиращ, а по думите му се е прибирал към дома си.

Свидетелствата им за случилото се, заедно с видео записите, разпространени в социалните мрежи, станаха основание за вътрешна проверка в МВР за полицейско насилие над протестиращи. Във вторник резултатите от нея бяха огласени. Разследването е показало, че четирима полицаи са упражнили насилие и ще бъдат наказани.

Проверката в МВР обаче се простира само до действията на полицаите. До момента никоя институция не е проявила интерес дали представителите на други служби са превишили правомощията си, докато са охранявали задържаните и настанени в болница Марчев и Педев.

Според свидетелствата на Педев и майка му пред Свободна Европа и коментарите на Българския хелзинкски комитет (БХК), има и доста по-съществен проблем извън полицейския побой. След като е бил настанен в болница с множество травми, младият мъж е бил окован за леглото в продължение на два дни.

I “В неузнаваем вид и с белезници”

“Намерих го така – в неузнаваем вид, с хематом, със сътресение и на този фон – окован за болничното легло. Та той не можеше да се движи, но те му бяха сложили белезници на краката. За да е съвсем сигурно, че момче, което хем не може да ходи, хем е оковано, няма да избяга, го пазеха и двама униформени”. Така звучи разказът на Юлия Педева, майка на Димитър. Тя намира сина си в това състояние ден след като е арестуван.

“Помня до един удар, но не помня дали той беше нанесен в колата на полицията или после в районното. Това се случи в петък. После през нощта се събудих в ареста и ми беше много зле. В събота ме преместиха в “Пирогов”, където просто ме закопчаха с белезници за леглото”, разказва самият Димитър.

Той е задържан на Орлов мост, а обвинението срещу него е в хулиганство, защото от МВР твърдят, че Педев е провокирал униформените. След ареста е отведен в 1-во РПУ в София с 24-часова мярка за задържане. Впоследствие, преди да се наложи хоспитализацията му, с прокурорско постановление мярката е изменена на 72 часа.

I “Помощни средства – белезници”

Промяната на мярката е ключов момент, тъй като щом има прокурорско постановление охраната на Димитър вече не е поверена на полицията, а на районното подразделение на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН). Тази служба е на подчинение на Министерството на правосъдието и обезпечава охраняването на задържани лица, както и управлява затворите в страната.

От ведомството потвърдиха пред Свободна Европа, че те са обезпечавали Педев в “Пирогов”. Според отговора на Министерството на правосъдието, след настаняването му в болница, заради травмите от нанесения му побой, Димитър е бил охраняван денонощно от двама души.

“Съгласно изготвената инструкция и имайки предвид данните от прокурорското постановление за задържане относно състоянието на охраняваното лице, а именно, че същият по време на задържането е проявил вербална и физическа агресия срещу служителите от МВР, както и преценката на моментното общо състояние, е преценено, че спрямо него е нужно ползването на помощни средства белезници, като задържаното лице е фиксирано временно за болничното легло”, обясниха писмено от министерството. С което потвърдиха, че Димитър е бил окован.

Той пък обясни, че дори да е имало вербална агресия от негова страна, физически не е нападал полицай. “Може да съм казал нещо, защото бях изнервен, тъй като дори не бях протестиращ в този момент, а се прибирах. Но няма как да агресирам физически”, обясни Педев.

I Колко време е държан с белезници?

На уточняващи въпроси на Свободна Европа от Министерството на правосъдието допълниха, че “задържаното лице” е “било фиксирано” около 24 часа, като в различни периоди от време белезниците са сваляни.

Педев постъпва в болницата на 11 юли (събота) и според официалните отговори от правосъдното министерство е бил окован до 12 юли (неделя), когато е преценено, че от допълнителна осигуровка няма необходимост.

Димитър и майка му обаче твърдят, че това не е вярно.

“Наистина ми сваляха белезниците от време на време. Но не е вярно, че след 12-ти не съм връзван за леглото. Напротив – бях с тях и на 13-ти. Случаят обаче доби гласност и когато стана ясно, че на свиждане в болницата ще дойде омбудсманът, охранителите ми свалиха прангите. Това обаче се случи на 13-ти юли, а не на 12-ти, както твърдят те”, разказа Педев.

Майка му също свидетелства, че е видяла сина си “все така окован” почти до момента на изписването му от болницата: „Свалиха му белезниците след като беше ясно, че гаранцията е платена, това не беше на 12-ти юли, а точно ден по-късно”.

I “Има нужда от наказателно преследване”

Според председателя на Българския хелзински комитет (БХК) Красимир Кънев случилото се в “Пирогов” противоречи на Европейската конвенция за правата на човека. “Това е унизително отношение. Нямало е необходимост, а и няма как да съществува подобна мярка – човек да е заключен за легло, особено когато състоянието му налага да е в спешна болница, каквато е “Пирогов”, обясни правозащитникът.

“Член 3 от конвенцията е напълно ясен – никой не може да бъде подложен на изтезания, нечовешко или унизително отношение или наказание”, припомни Кънев.

Той допълни, че по въпроса има няколко дела в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, които казват, че лице в болница, което така или иначе се охранява, не следва да бъде допълнително унижавано, като му се поставят белезници.

Това са делата „Хенаф срещу Франция“ от 2003 г. и „Тънасе срещу Румъния“ от 2009 г.. В първия случай става дума за затворник, прикован към легло с белезници и верига в болница, където се намира с цел да му бъде направена операция. Вторият случай е за тежко болен арестант – подсъдим, който е прикован с белезници към болнично легло в гражданска болница.

“Пирогов” е гражданска болница, а Педев е там, защото се налага. Нали разбирате какво означава да му сложат белезници? Означава да го унижават допълнително след полицейския побой”, допълни Кънев. И поясни, че “има нужда от наказателно преследване”.

Ето защо семейството решава да подаде жалба в прокуратурата. Тя се подготвя от адвокат Диана Драгиева към БХК. Юристката заяви пред Свободна Европа, че документите са подготвени и прокуратурата ще бъде сезирана, за да има проверка и разследване на отношението към Педев в болницата.

I “Собственоръчно подписана декларация”

От Министерството на правосъдието обаче твърдят, че при освобождаването си (което съвпада с изписването от болницата) Димитър Педев е “попълнил собственоръчно декларация, в която декларира, че няма претенции към надзорно-охранителния състав от ареста”.

Педев обаче няма спомен да е подписвал подобен документ. “Подписах само формуляри, че си получавам документите и личните вещи и сред тях няма липси. Изобщо никой не ме е питал имал ли съм или не претенции, ако има нещо такова във формуляра, то това не е било мое желание, че нямам претенции”, каза той.

Красимир Кънев пък уточни, че дори да има такава декларация “лицето собственоръчно я подписва, но съвсем очевидно е, че служителите на ГДИН му я предлагат”.

“Нали не смятате, че човек, който си лежи на леглото, подписва такава декларация? Той е бил в ръцете им, обездвижен, пребит и вързан с белезници – това са сталинистки и хитлеристки методи на водене на досъдебно производство “, коментира още председателят на БХК.

Видео ТУК:

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)