Фидосова влязла в ГЕРБ срещу сто килограма кашкавал

Трагикомична история за шеметната политическа кариера на Искра Фидосова разказаха пред в. „Галерия“ учредители на партия ГЕРБ. Един от тях, чието име е известно, но помоли да го спестим, разказа как напористата депутатка от Монтана се превърнала в юридическото острие на ГЕРБ и заела мястото на няколко юристи със солидна подготовка.

[ad id=“225664″]

На 3 декември 2006 г. в НДК е прекалено оживено. Зала 1 е пълна с делегати, които ще учредят новата партия на столичния кмет Бойко Борисов, а в коридорите е фрашкано с журналисти и камери от всички възможни и невъзможни медии. Дотогава ГЕРБ съществува само като гражданско сдружение.

Нашият свидетел, който бе едно от лицата на сдружението, с учудване видял, че никому неизвестната Искра Фидосова, нотариус от Монтана, била вкарана във важната изпълнителна комисия на новата партия. В една от паузите той се обърнал към новоизбрания председател Цветан Цветанов и го попитал поради какви професионални качества Фидосова е избрана за едно от лицата на партията. Отговорът на Цветанов го зашеметил: Трай си бе, срязал го Цецо, знаеш ли тя колко много помагаше досега. Ето и за днешното събрание дари сто килограма кашкавал.

Попареният учредител на новата партия занемял пред този аргумент, а няколко минути по-късно вече преглъщал доста трудно сандвича с кашкавал, който му бил връчен от организаторите на влизане в залата. Бяха раздали на всеки един делегат две хлебчета с парче кашкавал между тях, спомня си без умиление партийната сухоежбина учредителят на ГЕРБ.

[ad id=“225664″]

Той ни разказа тази история, на която сам е свидетел, във връзка с последната активност на Искра Фидосова покрай избора на членове на ВСС. Вижте я докъде стигна със сто килограма кашкавал – да определя дневния ред на българското законодателство и да избира членове на Висшия съдебен съвет, които са поне два пъти по-образовани от нея, сподели почти през сълзи нашият човек, който е име в юридическите среди.

Припомняме ви, че Искра Фидосова, която е шеф на комисията по правните въпроси в Народното събрание, е учила в закрития Стопанско-правен факултет на УНСС в Монтана. Няма данни да е държала приравнителни изпити в СУ „Свети Климент Охридски“, а нейни колеги юристи оспорват и легитимността й като нотариус, защото е станала такава, без да има двугодишния стаж, който се изисква по закон. Искра Фидосова дори не се е явила на изпит, за да придобие юридическа правоспособност, което не й пречи днес да кове закони и да кадрува в съдебната власт.

[ad id=“225664″]

В-к „Галерия“, 19.09.2012г.


image0 (9K)