МЕТРО България организира локални фестивали на розовия домат в полза на болните от рак на гърдата

МЕТРО отбелязва втората година от програмата си „Отгледано с грижа в България“ с локални фестивали на българския розов домат  в 7 от магазините си в страната.

  • Асортиментът от плодове и зеленчуци на МЕТРО включва над 400 вида локални артикули, доставяни от над 150 малки земеделски производители в цялата страна

  • Компанията е реализирала над 4300 тона български плодове и зеленчуци

  • В периода от 26 юли до 15 септември МЕТРО и „Отгледано с грижа в България “ ще отделят 5% от продажбите на български розови домати в подкрепа на каузите на фондация „Една от 8“, полагаща грижи за жени с рак на гърдата

Фестивалите стартират на 27 юли във Варна, Стара Загора и Пловдив и ще продължат с локалните издания на 28 юли в София, на 30 юли в Благоевград, на 3 август в Плевен и на 10 август в Бургас.

По време на локалните прояви производители на розови домати ще представят своята продукция в магазините на МЕТРО, а клиентите на компанията, ще могат да се възползват от качеството на нейния български асортимент.

ЗАРАТА разговаря в магазина на МЕТРО в Стара Загора с производителя Динко Каишев, който е изключително доволен от партньорството си с „МЕТРО-България“:

Динко КАИШЕВ е земеделски производител от Бяла Река, Пловдивско. На 36 години, не е семеен. Агроном е по професия. Отглежда зеленчуци на площ от 20 дка. Има и 1 дка оранжерия. Партнира си с МЕТРО-България вече две години.

– Г-н Каишев, откога се занимавате със селско стопанство?

От както се помня. От 2008 г. съм регистриран като селскостопански производител. Спечелих проект по ЕП „Развитие на селските райони“, мярка 6/3 и сега мисля да кандидатствам за техника.

– Значи бизнесът се разраства?

Така е. За мен селското стопанство е и професия, и хоби. Отдавам му силите, уменията, знанията си. Държа да предлагам на пазара само продукция с много високо качество. Обогатявам непрекъснато и асортимента. Освен домати, които виждате в момента, отглеждам също дини, пъпеши, пипер, патладжан, зеле, зелена салата…

– Лесен ли е този бизнес, има ли перспектива?

Не, никак не е лесен. Няма работна ръка – никой не иска вече да работиш в селското стопанство. Аз сам работя и произвеждам, сам съм си мениджър, сам съм търговец. Зеленчукопроизводството е вписано като приоритетен отрасъл за България, но ние – занимаващите се с него, още не усещаме това по размера на субсидиите, или грижата за развитие на сектора. На практика се справяме сами, а успехът и перспективата зависят изцяло от работоспособността, знанията и уменията на съответния стопанин. Надявам се от хартия, мерките постепенно да започнат да се пренасят в реалния бизнес и да подпомагат съществуването и развитието му.

Предпочитам да реализирам продукцията на едро. Продавам на борсата в Плодовитово, на общински пазари…

За мен обаче е изключително важно партньорството с „МЕТРО – България“

– От кога работите с МЕТРО?

От две години. Изключително коректни партньори са. Плащанията са винаги навреме. Предлагат стоката ми в магазините на МЕТРО в Стара Загора и Пловдив, харесват я. Клиентите също. Наистина е облегчение за производител като мен този тип реализация и се радвам, че съществува тази възможност, още повече, че „МЕТРО-България“ осъществява модел на добра европейска търговска практика.

Надявам се, взаимоизгодното ни сътрудничество да се развива все така пълноценно и в бъдеще.

………………………

Поредицата от локални фестивали ще завърши на 8 септември в София, където за втора година ще се организира Фестивал на Розовия домат. Събитието ще се проведе в Княжеската градина, пред паметника на Съветската армия и ще започне в 10:30 часа.

Програмата „Отгледано с грижа в България “ включва над 400 вида локални артикули. В момента МЕТРО работи с над 150 малки земеделски производители, над 40 големи производства и 9 стратегически доставчици на розов селски домат. Реализираният обем на български плодове и зеленчуци през годината е над 4300 тона, а асортиментът включва стари български сортове като Куртовска капия, Домати Розова магия, Алено сърце и селска краставица, уникалният Реселешки лук и много други. 

Определено се наблюдава напредък и устойчивост на работата ни с фермерите. Начинът на сортировка, заготовка и качество за тях става все по-лесно постижим и придобива регулярен характер“, сподели Иван Райнов, търговец в отдел „Плодове и зеленчуци“. Успешно се изпълнява и програмата свързана с обученията на фермерите, които улесняват подготвянето и спазването на добри земеделски практики. Продължават и одитите с агрономи като всеки един регион си има отделен одитор, който посещава местните производители.

МЕТРО България изнесе първите количества розови домати от новата реколта – за Австрия и Англия. Розовите домати за Англия са доставени от земеделски производител Любомир Млеканов, а тези за Австрия от фирма „ДЕМЕТРА -МАР ЕООД“.

Тази година, от 26 юли до 15 септември МЕТРО и неговата програма „Отгледано с грижа в България“ ще отделят 5% от продажбата на български розови домати в подкрепа на каузите на „Една от 8“, осигуряваща консултации, профилактични прегледи, практическа и и информационна подкрепа за жени с рак на гърдата. През 2018 г. фондация „Една от 8“ разшири дейността си с проекта „Сърдечни приятелки“ – за безплатни прегледи на жени с рак на гърдата и профилактични прегледи на здрави жени. Екипът на фондацията вече посети над 30 града с „Розовия кемпер “ на „Една от 8“ и продължава да пътува в цялата страна

За „Отгледано с грижа в България“

Програмата „Отгледано с грижа в България“ стартира през 2017 г. като нов модел при търговията с плодове и зеленчуци, разчитащ на директно партньорство с малки земеделски производители. Програмата се превърна в свързващо звено между локални производители и професионални клиенти от хотелския и ресторантьорския бизнес. 


image0 (9K)