Фейсбук стартира кампания срещу фалшивите новини

 Facebook започна рекламна кампания срещу фалшивите новини, съобщава Politico. С рекламни страници в едни от най-четените печатни издания в страната – The Telegraph, The Times, Metro и The Guardian, компанията предупреждава читателите за разпространението на фалшивите новини и съвети как да бъдат разпознати.
„Хората искат да получават точна информация от Facebook и това правим ние“, коментира директорът, занимаващ се с публичните прояви на социалната медия Сеймън Милнър пред Financial Times.

Той пояснява, че рекламната кампания е част от желанието на Facebook да се бори с проблема с фалшивите новини. Седмици преди предсрочните избори във Великобритания Facebook пое кампанията срещу фалшивите новини.
От месеци на Запад се говори за опитите на руски хакери да повлияят на изборите в Европа. Подобна хипотеза изказа и германският канцлер Ангела Меркел по време на своето посещение в Сочи през миналата седмица.

Русия отхвърли всички обвинения и заявяви, че не се меси във вътрешнополитическия живот на другите страни.

Facebook може да бъде използвана като „скрито политическо оръжие“, пише в коментар и ВВС. Мрежата има влияние в изборите във САЩ и в референдума за Brexit през 2016 година, обясняват анализатори пред британската обществена медия.
В отговор на подобни обвинения Facebook вече е премахнал „десетки хиляди“ фалшиви профили.

Източник: dir.bg


image0 (9K)