Федерика Могерини: ЕС не води търговска война с никого

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността направи съвместно изявление с министъра на външните работи на Китай Ван И

[ad id=“225664″]

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че ЕС не е във война с никого, предаде БНР.

Тя каза това по време на съвместно изявление с министъра на външните работи на Китай Ван И в отговор на въпрос за започналата търговска война със САЩ във връзка с влизащите в сила от днес мита върху алуминия и стоманата.

[ad id=“263680″]

„ЕС не е във война с никого. За нас този въпрос не стои – ние преживяхме достатъчно и различни войни в нашата история и това свърши. ЕС е мирен проект, в това число и в областта на търговията. Ние вярваме в глобалната, свободна и честна търговия. И ще продължим по същия начин. Затова и умножаваме търговските споразумения с нашите партньори по света“.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността обаче добави:

„EС трябва категорично да защити своите интереси. Затова, както вчера съобщи председателят на Европейската комисия, ЕС ще придвижи въпроса в Световната търговска организация и ще наложи допълнителни мита върху някои стоки, които внасяме от САЩ“.

[ad id=“236993″]

Китайският министър на външните работи Ван И заяви от своя страна, че Китай винаги е защитавал принципите на честната търговия и на глобалната свободна търговия. По повод несъгласията между страната му и САЩ в областта на търговията, той заяви:

[ad id=“218548″]

„Китай би искал да поддържа духа на равенството и на взаимното уважение. Ние ще продължим разговорите със САЩ и се надявам накрая да стигнем до взаимно изгоден изход“.


image0 (9K)