Федерер спечели титианичния сблъсък с Надал

Швейцарецът Роджър Федерер се класира за 12-и път на финал на турнира от Големия шлем Уимбълдън, след като победи Рафаел Надал (Испания). 37-годишният швейцарец, който се намира на 3-о място в ранглистата на АТР, се наложи със 7:6 (7:3), 1:6, 6:3, 6:4. Срещата продължи 3 часа и 2 минути и беше под номер 40 между двамата титани в турнирите на АТР. За Федерер това е 16-а победа по между им.

До момента двамата големи съперници три пъти бяха играли на финал на Уимбълдън, като през 2006-а и 2007-а година Федерер триумфира.

Победата днес беше под номер 101 за Федерер на Уимбълдън и се явява най-добър резултат на каквито и да е турнири от Шлема. Предишният рекорд принадлежеше на впечатляващия Джими Конърс с 98 победи на Ю Ес Оупън. Съперник на Федерер на финала ще бъде сърбина Новак Джокович, който по-рано днес отстрани Роберто Баутиста Агут.

Първия сет беше истинско тържество на майсторството и на двамата, като Надал веднъж показа нерви и се измъкна от пробив. Стигна се до тайбрек, в който Федерер доминираше и спечели със 7:3. Във втория сет швейцарският Маестро си почиваше и пестеше сили, така без напрежение даде частта на Надал с 1:6. Още в самото начало Надал можеше да реализира пробив, поведе при 2:1, след това проби на 0 и затвори частта.

В третия сет Федерер излезе със съвсем друга концентрация и първи нанесе удар- пробив в подаването на Надал с прекрасен бекхенд за 3:1. Решаващият момент в частта беше в следващия гейм, когато Надал поведе с 40:15 и имаше две възможности за рибрейк. Но Федерер за кой ли път показа невероятната си класа и не до пусна това да се случи- 4:1. До края на частта двамата си размениха по две подавания и завърши 6:3.

Швейцарецът сякаш си беше взел почивка и влезе още по-мотивиран в четвъртата част, започвайки с ранен пробив на 30. След това започвайки с асове и перфектен първи сервис той затвърди пробива си с 3:1 и по всичко изглеждаше, че няма да допусне изненади. При 5:3 в своя полза Федерер се сдоби с първите си два мачбола в срещата. Това стана след нови неубедителни изяви на испанеца, но той вкара цялата си сила в сервиса и се измъкна, за да запази интригата- 4:5.

В десетия гейм Федерер също беше на крачка да се издъни, но играта на нерви беше за него. При петия мач-бол нервите на Надал не издържаха и той прати топката в аут.
Федерер завърши мача с 14 аса и 69 процента реализиран първи сервис.


image0 (9K)