Федерер оцеля в петсетов трилър

Шесткратният шампион от Откритото първенство на Австралия Роджър Федерер се класира за осминафиналите в Мелбърн за 18-и път.

Третият поставен швейцарец надделя над местния фаворит Джон Милман  с 4:6, 7:6(2), 6:4, 4:6, 7:6(8) в четиричасов мач на „Род Лейвър Арина“, за да запише победа №100 в този турнир от Големия шлем. Маестрото взе и един вид реванш срещу съперника, от който загуби на US Open през 2018-а.

Австралиецът, който е №47 в света, взе първия сет. Той проби за 3:1, швейцарецът върна брейка за 4:5, но в следващия гейм беше отново пробит.

В следващата част Федерер заигра по-концентрирано, понамали грешките и успя да я спечели с един много убедителен тайбрек. Маестрото взе и третия сет, след като проби от 15:40 в заключителния десети гейм.

Противно на очакванията Милман не се предаде, а използва спад в играта на именития си съперник и успя да изравни сетовете след брейк за 4:3.

Петата част беше изпълнена с драматизъм. Представителят на домакините проби за 2:1 и вдигна трибуните на крака, но Федерер тутакси направи рибрейк. В седмия гейм

30-годишният Милман имаше две поредни точки за нов пробив, но опитният Роджър успя да се защити.

Стигна се до мачтайбрек. Първата смяна на полетата дойде при 4:2 точки за австралиеца, а при следващата преднината му набъбна на 8:4. Маестрото показа характер и световна класа и изравни при 8:8, а след това стигна до мачбол след прехвърлящ удар на съперника в аут. Федерер го реализира с печеливш удар от форхенд.

„Мислех в един момент, че ще загубя. Джон изигра страхотен мач и заслужава поздравления. Мачът се развиваше много трудно за мен. Не успявах да направя това, което исках, в много от важните точки“, призна 38-годишният Маестро след мача, в който направи 61 уинъра и 82 непредизвикани грешки.

Следващият му съперник е Мартон Фучович от Унгария.

В друг двубой №32 Милош Раонич от Канада беше категоричен срещу шестия поставен Стефанос Циципас от Гърция със 7:5, 6:4, 7:6(2).

Италианецът Фабио Фонини, №12 в схемата, надигра 22-ия Гуидо Пеля от Аржентина със 7:6(0), 6:3, 6:3.


image0 (9K)