Фандъкова: Няма да допусна да ми извиват ръцете!

„Изборите бяха много тежки. За съжаление, през цялото време се сблъсквахме с факта, че се подменяше разговорът за града, разговорът за идеите за проектите за града с други теми, които нямаха нищо общо с изборите за кмет на София“, каза в сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя благодари на софиянци, че не са допуснали градът да бъде използван за други цели, за трамплин за лични политически амбиции и да не бъде тласнат към експерименти и хаос.

„Оставам с протегната ръка за работа по конкретни проекти. В същото време ясно заявих, че няма да допусна безпринципни договорки и постигане на лесна подкрепа за решенията. Няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете. Няма да допусна да властват популистки идеи или някакви тесни партийни сметки и да превръщаме градът в залог“, каза още Йорданка Фандъкова.

„Изборите бяха много тежки. За съжаление, през цялото време се сблъсквахме с факта, че се подменяше разговорът за града, разговорът за идете за проектите за града с други теми, които нямаха нищо общо с изборите за кмет на София“, каза в студиото на сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя благодари на софиянци, че не са допуснали градът да бъде използван за други цели, за трамплин за лични политически амбиции и да не бъде тласнат към експерименти и хаос.

По време на кампанията се чуха доста критики срещу новия-стар кмет на столицата. Опонентът й, гражданският кандидат за кмет, Мая Манолова поиска касиране на изборните резултати.

„Съдът ще прецени какви са аргументите и дали има основания. Особено последната седмица преди балотажа, това състезание, се превърна в една битка със съвсем други цели. Стана ясно през това време, че Мая Манолова има съвсем друга битка, съвсем различни цели.

„Тя ясно заяви своята позиция, още повече, че непрекъснато води битки на национално ниво и в момента продължава. Това е нейна тактика и стратегия и нейна работа. За мен са важни проектите за София. Когато някой загуби избори той оправдава своята загуба. Не за първи път се иска касиране на избора за кмет на София, със сигурност съдът е този, който ще реши този спор“, коментира Фандъкова бившият си конкурент във вот за столицата.

„Това, което се видя в тези избори е, че хората се интересуват от града, от неговото развитие, от възможността да имат добра работа. Децата им да бъдат добри детски градини и училища, да имат добър начин за придвижване“, продължи Фандъкова.

„Правихме грешки и пропуски, но имаме конкретни промени. Продължаваме развитието на града. 1/3 от моя екип са нови лица“, разкри столичният кмет.

„Надявам се на подкрепа от ВМРО и Демократична България в Столичния общински съвет. Разчитам на диалога и с Борис Бонев, но и с гражданите. За мен темата за чистия въздух не е слизала от дневен ред. Приехме програма с над 100 мерки, продължаваме изпълняването ѝ с конкретни действия“, посочи кметът на София.

„Важно е партиите да се отворят към граждански квоти, към гражданите и по този начин да обновяваме идеите си“, изтъкна Йорданка Фандъкова.

Кметът е започнала работа по промяната в структурата на управление на СО. Предвижда се разделяне на сектор „Транспортна инфраструктура“ и „Транспорт“ в два сектора. Ще бъде създаден нов сектор – „Дигитализация и инвестиции“.

„Разделям транспорта – на сектор Строителство и сектор Транспорт. Освен това ще създадем сектор Дигитализация на процесите в града. Досегашният изпълнителен директор на общинската дирекция за инвестиции Влади Данаилов ще я управлява. Надявам се много бързо да предвижим тази реформа, която е важна за хората и за бизнеса в София“, подчерта Йорданка Фандъкова.

Тя заяви, че е провела срещи с представители на всички политически сили в състава на новия общински съвет.

„Оставам с протегната ръка за работа по конкретни проекти. Ще търсим подкрепа от партиите, с които програмите ни съвпадат. В същото време ясно заявих, че няма да допусна безпринципни договорки и постигане на лесна подкрепа за решенията. Няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете. Няма да допусна да властват популистки идеи или някакви тесни партийни сметки и да превръщаме градът в залог“, каза столичният кмет.

„Няма да допусна нечестни договори или да ми извиват ръцете“, категорична бе Фандъкова, която не скри, че при изготвянето на бюджета за догодина очаква подкрепа от партиите в дясно. „Разчитам на подкрепата на Борис Бонев“, каза още тя.

Във вторник (на първото заседание на новия Столичен общински съвет – бел. ред.), обявих до месец, но ще бъда готова по-рано със структурната реформа в Столична община, съобщи още Йорданка Фандъкова.


image0 (9K)