Фандъкова и Манолова в престрелка за кмет

На откриването на барелеф на Гиньо Ганев на 12 юли 2019 Илиана Беновска отправи въпроси към кмета на София Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова каква е оценката им една за друга и ще бъдат ли конкуренти за кметския пост в София. Ето отговорите им::

Илиана Беновска: Г-жо Фандъкова, работите ли по същия ефективен начин с днешния омбудсман Мая Манолова, говори се, че тя ще бъде Ваш конкурент на изборите за кмет?

Йорданка Фандъкова: Като омбудсман с г-жа Манолова имаме работни взаимоотношения, има много въпроси, които се поставят, така че мисля, че като омбудсман тя се справя добре.

Отговорът на Мая Манолова:

Илиана Беновска: Кметът Фандъкова открои работата си с Гиньо Ганев наистина като вдъхновяваща, докато за Вас се изказа доста по-сдържано, каза, че имате работни отношения. Това на какво се дължи – на предстоящата кампания за местни избори, на евентуалното ви противопоставяне двете като кандидат за кмет на София ли?

Мая Манолова: Очаквам да ме оцени впоследствие.

Илиана Беновска: Кога?

Мая Манолова: Защото тя естествено като кмет държи на резултатите от нейната работа, но аз и моят екип не по-малко се борим за решаването на всеки казус, на всеки гражданин, на всеки проблем на големи групи хора. Това, което ние надградихме в институцията, освен да се поставят проблемите, освен разбира се да се критикува администрацията, различните институции, които пренебрегват гражданите, но да се постигат резултати, да има решения. Хората да гледат на нас не просто като на институция при която можеш да се оплачеш, а на институция, която ще ти реши проблема, която стои зад теб докрай. Всъщност това е много близко и до кметската работа – стоиш зад човека, слушаш го и решаваш неговия проблем.

Ето какво отговориха двете на това дали ще се кандидатират за кмет, Беновска се обърна първо към Фандъкова:

Илиана Беновска: Г-жо Фандъкова,  като Ваш конкурент Манолова ще се справи ли добре за кметския пост?

Йорданка Фандъкова: Първо аз все още не съм взела решение, второ, все още няма обявени официални кандидатури, освен може би една две.

Илиана Беновска: И Вас Ви подозират, и Мая я подозират.

Йорданка Фандъкова: Както винаги в навечерие на избори се правят много предположения, някои спекулации, все още е рано, така че ще коментираме този въпрос, когато всеки от нас вземе своето решение.

Какво отговори Мая Манолова:

Илиана Беновска: Отминавате ли деликатно кметския въпрос, ще се състезавате ли с Фандъкова?

Мая Манолова: Към днешна дата пред мен този проблем не стои. Аз съм омбудсманът на България, който има своите каузи, доработваме закона за частния фалит, подготвям конституционни жалби. Имах изключително вдъхновяваща среща тази сутрин с млади хора представители на ай ти сектора, които имат своето настояване да се обърна към проблемите на младите, на предприемачите, на активните, знаещите и можещите в София, така че наистина съм вдъхновена от това, което правя.

Илиана Беновска: Само един последен въпрос, все избягвате, кани ли Ви някой за изборите – Слави Трифонов, Калоян Паргов?

Мая Манолова: Когато някой ме покани или когато аз взема решение, повярвайте ми ще Ви информирам. Аз съм открит и прям човек, когато има какво да Ви кажа, ще Ви кажа. В момента съм отдадена на моите каузи, на моята работа и това ми харесва.


image0 (9K)