Фалшив грип повали хиляди на легло

За една седмица фалшив грип повали хиляди на легло.

Той е причинен от рино- и аденовируси и се проявява с висока температура, болки в гърлото, втрисания и тежка хрема.

[ad id=“225664″]

Това са данни на регионалните здравни инспекции в страната, предаде Монитор.

За пет дни като остри респираторни заболявания в столицата са регистрирани 1378 случая. Според лекарите от инспекцията обаче броят им е неколкократно повече, тъй като не всички ходят на лекар, а сами си „предписват“ лекарства. Заради самолечението и ходенето на работа с инфекцията броят на заразените расте с всеки изминал ден, смятат медиците.

Във Варна болните само за седмицата 30 октомври и 5 ноември са се увеличили двойно спрямо предходната. Това показа справка на Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта от грип и ОРЗ. Данните сочат, че през отчетния период са заболели 167 човека при 70 за седмицата преди това. От тях основната част са децата.

[ad id=“255238″]

Според информацията се регистрира сериозен ръст нивото на заболеваемост във възрастовите групи 0-4 и 5-14 години. Статистиката показва, че средното ниво концентрация на болни във Варна и областта е близо 50 души на 10 хил. човека. Такива са средните стойности и за цялата страна.

По думите на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в момента ни атакуват остри респираторни заболявания, но грипът все още е далече от България. Според него колкото и да не ни харесва противогрипната ваксина тя остава най-добрата защита срещу вируса за уязвимите групи и е препоръчителна особено за хората над 65-годишна възраст.

Той припомни, че ваксината засега е единственият надежден начин за по-леко изкарване на грипа и предпазване, но посочи, че тя пази от инфекцията на 70 и 75 процента.

Като превенция на острите респираторни заболявания, които наподобяват грипа, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев посочи чистият въздух. Той препоръча по-чести проветрявания на стаите и офис залата и избягване на транспортни средства с много хора в тях.


image0 (9K)