Фаворитът на „Евровизия 2019“ Дънкан Лорънс – посрещнат като герой в Амстердам

Победителят от Евровизия 2019 Дънкан Лорънс от Холандия беше посрещнат от хиляди холандци на летище Схипхол в Амстердам. Пристигането на 25-годишния изпълнител на родна земя предизвика и изключителен медиен интерес.

На летището в Амстердам първо го посрещана неговата 82-годишна баба Кори. Тя сподели, че е изключително горда със своя внук и че всеки път се просълзява когато чуе песента му по радиото.

Видео от посрещането на Дънкан на летището в Амстердам:

В събота Дънкан Лорънс спечели 64-тото издание на конкурса, което се проведе в Тел Авив. Песента му „Arcade” триумфира с 492 точки в големия финала.

След финала „Arcade”  му оглави Itunes класациите в Белгия, Франция, Люксембург, Германия, Израел, Малта, Холандия, Португалия, Испания, Швеция, Австрия, Финландия, Гърция, Норвегия, Швейцария и Украйна. Това го постави на 5-то място в световната Itunes класация. Подобна беше ситуацията и в музикалната стрийминг платформа Spotify, където песента се класира в топ 30 в почти всички участващи държави. Песента се нареди на 15-то място в България.

Видео от изпълнението на „Arcade” във финала на Евровизия 2019:  

Веднага след победата си Дънкан обяви национално турне в Холандия, което се разпродаде за минути. Това наложи и обявяването на допълнителни дати, а турнето му до края на годината ще мине и през редица европейски градове.

Дънкан Лорънс беше основният фаворит за победа на конкурса. Преди да бъде представен от холандската телевизия като участника на страната на Евровизия, той е напълно непознат за местната аудитория. Всичко се обръща след представянето на песента му „Arcade“, която бързо набира популярност в цяла Европа и се превръща в основния фаворит за победа в Тел Авив.

Представянето на Дънкан на Евровизия бе съпроводено от невиждана еуфория в Холандия. Много сравняват Дънкан с българския представител от 2017-а Кристиан Костов. Самият Кристиан изрази подкрепата си за него в социалните медии преди финала.

Това е петата победа на Холандия на Евровизия. Предишната победа на страната е през далечната 1975, когато групата Teach-In печели с песента „Ding-a-dong“.


image0 (9K)