Фаворитът за британски премиер: Можем да излезем от Европейския съюз на 31 октомври

Популистът Борис Джонсън, фаворит за следващ премиер на Великобритания, написа статия, в която обяви, че страната му може да напусне Европейския съюз чрез договарянето на споразумение за свободна търговия.

В седмичната си рубрика в британския вестник „Дейли телеграф“ Джонсън посочва, че може да бъде направено така, че да отпадне необходимостта от така наречения „предпазен механизъм“ за Северна Ирландия. Той е част от предишното споразумение между Европейския съюз и Великобритания, но много от депутатите в британския парламент го отхвърлиха.

Можем да излезем от Европейския съюз на 31 октомври. Със сигурност имаме технологията да го направим. Това, от което сега се нуждаем, е воля и устрем„, допълва Джонсън.

Ирландският министър на външните работи Саймън Ковини обаче заяви, че Европейският съюз няма да променя споразумението за условията, при които Великобритания ще напусне ЕС. Част от него е и „предпазният“ механизъм. Неговата цел е да не бъдат въведени отново реален митнически и засилен граничен контрол между Северна Ирландия (част от Обединеното кралство) и Република Ирландия.


image0 (9K)