Учителка наказана с „предупреждение за уволнение“

Учителка от елитно училище в Пазарджик е наказана с „Предупреждение за уволнение“, след като няколко шестокласници, на които преподава, подали жалба срещу нея.

[ad id=“225664″]

Децата обвиняват учителката си във физическо и психическо насилие. Тя е обжалвала дисциплинарната санкция, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение, съобщава Дарик радио.

Наказанието е наложено, защото в различни дни през учебната 2016/2017 година в час по английски преподавателката е дърпала ушите на различни ученици и им крещяла поради невъзможност да въдвори ред. Преди това пък казала на ученичка „Ти нямаш грам акъл в главата!“, нарекла я безотговорна и безочлива. Освен това отказала да премести ученик с намалено зрение на първия чин, защото бил „огромен“. Обиждала децата с думи като „говеда“ и ги заплашвала, че ще „изхвърчат от часа“. Бутнала едно от момчетата и то се ударило в стената, на момиче дръпнала силно ръката и му причинило болка. В заповедта е посочено, че госпожата се държала така и в други класове. Случвало се да удря, обижда и скубе неведнъж свои възпитаници, също шестокласници. Самите деца чрез ученическия съвет написали жалба, както свидетелстват в съда, а тя била внесена при директорката от родители.

[ad id=“236993″]

Версията на учителката е, че не крещяла, а надвиквала класа, като сама определила обстановката като неспокойна и ненормална. В обясненията си написала, че използвала израза „Извинете ме, но се държите като говеда“ за ученици, направили нещата нетърпими. Дръпнала ръката на девойка, за да не се увлича от лошия пример на другите. За друго момиче твърди, че то я обиждало, а майка му се държала безочливо.

Заповедта за наказание е наложена на 10 януари миналата година от директорката на учебното заведение и е обжалвана пред Районния съд с мотива, че директорката не е направила необходимото, за да докаже вина, и не е показала жалбите от деца и родители. Така наказаната била лишена от възможност да се защити. Не били проведени и срещи с недоволните за изясняване на обстоятелствата, а така не били изпълнени изискванията на Кодекса на труда. Магистратите на първа инстанция отменят заповедта като немотивирана. Окръжният съд обаче посочва, че в исковата молба липсва оплакване за мотивите, а съдът е длъжен да се съобрази с параметрите й, не може да я „дописва“.

[ad id=“236999″]

Грубото отношение и обидните квалификации, за които учениците свидетелстват, са им причинили освен физическа болка (дърпане на уши, скубане, бутане, дърпане и т.н.) и основателен страх и боязън от следващо подобно посегателство (учениците инстинктивно си крият ушите, когато учителката приближава), което сочи и на нанесена психическа травма, посочват в мотивите си окръжните магистрати. Те определят нарушенията на правата на децата като тежки по своя характер и вредно въздействие. Наказанието е оставено в сила, а учителката – осъдена да плати на училището разноските за две инстанции – общо 625 лева.

dariknews.bg


image0 (9K)