Учители и помощен персонал в детски градини искат градини и ясли да не отварят до 15 септември

Учители и помощен персонал в детски градини излязоха с остра онлайн петиция срещу предстоящото им отваряне, което по думите на премиера Бойко Борисов ще се случи до 24 май. В петицията, получила малко над 1000 подписа подкрепа към момента, се настоява градините да останат затворени до 15 септември, съобщава OFFNews

Подкрепилите петицията определят като непочтено решението забавачките да бъдат отворени на база мнението на родителите, без да се взема предвид гледната точка на работещите в тези заведения.

„Всеки от нас има право да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа, както и за готовността да му бъде „бъркано в гърлото“ редовно с недоказано коректните PCR- тестове.“, пише в петицията.

В нея се обръща внимание на това, че по-голямата част от работещите в детските градини са в рискова за Covid-19 група и че при поява само на един случай на заразен с коронавирус – дете или член на персонала – съответната детска градина ще трябва да бъде затворена незабавно.

Според автора на петицията Елеонора Петрова това е експеримент със здравето на персонала и децата и за пореде път се прави опит за извиване на ръцете под заплахата от неплатен отпуск, уволнение, глад.

В петицията се посочва още, че ако лекари, полицаи и Националния оперативен щаб са на първа линия в борбата с Covid-19, то работещите с деца са преди тях – на нулева.

„Всеки знае, че само след три дни в детските градини има голяма вероятност децата да започнат да разменят помежду си не просто коронавирус, а всякакви вируси, както се случва целогодишно в нашата работа. Готови ли сме при такава ситуация да бъдем набеждавани за виновни, както често се случва, или ще разчитаме на г-н Ананиев (който ясно показа, че не разбира нищо от работа с деца) да ни защити?!“, завършва петицията.


image0 (9K)