Учителите в България са на изчезване

Жертва на насилие у нас са били 65 процента от учителите.

[ad id=“225664″]

Това съобщи шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на дискусия посветена на младите педагози, която се проведе в столичното 119 – о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

„Глад за 39 хил. учители се очаква след седем години“, добави още тя. Такева обясни още, че в момента 20 хил. студенти следват педагогика, но дори и всичките те да влезнат в класните стаи, няма как да покрият дефицита от кадри.

„3500 млади учители са влезнали в класните стаи през настоящата учебна година“, съобщи от своя страна синдикалистът Оля Ангелкова. Тя обясни, че са необходими реформи, така че младите хора да бъдат привлечени към учителската професия. На първо място Ангелкова заяви необходимостта от достойно заплащане, след което добрите условия за труд, модернизиране на училищата и др.

[ad id=“263680″]

Янка Такева съобщи още, че 98% от преподавателите у нас са с магистърска степен на образование, а 12% имат диплома за второ висше.

Шефката на СБУ засегна и въпроса за неправителствените организации. Тя заяви, че е крайно време да се въведе ред за тяхното допускане в училище, защото влизали по всяко време на денонощието и искали учителите да изпълняват задачите им, пише „Монитор“.

Миналата година до директорите в столицата беше спуснато указание, което гласеше, че посещенията в училище, извън представителите на държавна власт, следва да се осъществяват след подкрепа на министъра на образованието и/или на началника на Регионалното управление по образование в София.
dunavmost.com


image0 (9K)