Учен посочи: как да имаме пълен контрол над щастието си!

За да бъдете щастливи не е свързано с преживяванията, материалните облаги или личната ви философия за живота. Всичко опира до това с кого избирате да прекарате времето си.

Така смята Морън Сърф – невролог от Северозападния университет в САЩ, изучавал вземането на решения повече от десетилетие, пише „Бизнес инсайдър“, цитиран от Вести бг.
Има две причини, които карат учения да мисли, че компанията е най-важният фактор за удовлетворението в дългосрочен план.

Първо, взимането на решения е изморително.

Голяма част от изследванията показват, че хората имат ограничено количество умствена енергия, за да я посвещават на правенето на избори. Избирайки какво да облечем, какво да ядем, каква музика да слушаме, какво да правим в свободното си време, мозъкът ни изразходва енергия всекидневно.

Поради тази причина Сърф винаги избира второто предложение от менюто, когато отиде на ресторант, без значение какви са останалите.

Второ, хората вярват, че имат пълен контрол над щастието си, като взимат определени решения.

Смятаме, че ако правим правилните избори, вървим в добра посока и удовлетворение. А това съвсем не е така, казва ученият.
[ad id=“225664″]

Истината е, че взимането на решение е пълно с пристрастия, които замъгляват правилната преценка. Хората често помнят лошите преживявания с добро и обратното. Позволяват на емоциите си да превърнат рационалния избор в ирационален. Влияят се от околните и взимат решения, които иначе не биха.

Последното обаче може да има и положителен ефект.

Изследванията на Сърф установяват, че когато двама души са заедно в една компания, техните мозъчни вълни започват да изглеждат почти идентично.

Едно проучване на кинолюбителите например показва, че най-въздействащите трейлъри създават подобни модели в мозъците на хората.

Близостта с определени хора всъщност настройва мозъчните ни вълни към тях, базирайки се на маниерите им, миризмата в стаята. Силата на шума и много други фактори, обяснява ученият.
[ad id=“236993″]

Това означава, че хората, с които сме свързани, имат влияние върху нашата преценка за реалността.

Все повече заприличваме един на друг.

Това личи и в поведението на хората. Тези, които са разтревожени или притеснени, развалят настроението на останалите; тези, които говорят бързо, повишават скоростта на разговора; шегаджиите пък внасят лекота и развеселяват останалите.

И така, ученият стига до заключението, че ако човек иска да бъде щастлив и да намали стреса, трябва да изгради живота си така, че да взима малко решения и да бъде обграден от хора, които притежават предпочитаните от него качества.
[ad id=“236999″]

Ето защо, Сърф предпочита да избере с кого да яде, пред това в точно кой ресторант да отиде. След като това е човек, на когото Сърф има доверие, той/тя със сигурност ще избере заведение, което ще е по вкуса му.

Същото се отнася ако искате да тренирате повече, да гледате по-малко телевизия, да се храните здравословно или да пътувате повече. Във всички случаи, най-важното решение е с какви хора сте обградени.
Източник:Blitz.bg


image0 (9K)