Учени: Филтър убива опасния коронавирус за секунди

Изследователи от САЩ са разработили въздушен филтър, който улавя и убива мигновено новия коронавирус. Това пише електронното издание „Уедър нетуърк“, позовавайки се на публикация в списание „Матириълс тудей физикс“.

Лабораторни тестове, проведени в Университета на град Хюстън, показали, че филтърът е унищожил 99,8 процента от зловредните частици на вируса SARS-CoV-2, който причинява болестта Covid-19.

Въздушният филтър е базиран на никелова пяна, нагрята до над 200 градуса по Целзий.

Тъй като коронавирусът не оцелява при температури над 70 градуса по Целзий, учените са решили да заложат на нагреваем филтър. Специалистите са използвали никелова пяна, която е пореста, гъвкава и се нагрява лесно. Огъвайки пяната и свързвайки я с множество проводници, изследователите са успели да повишат температурата до 250 градуса по Целзий.

Изследователите виждат потенциално приложение на уникалния въздушен филтър в климатичните и отоплителните системи на болници, училища, офис сгради, летища, самолети, круизни кораби.

Учените отбелязват, че сам по себе си филтърът няма да е достатъчен за пълна победа над коронавируса. Те обаче смятат, че той може да ограничи концентрацията на циркулиращия вирус в закрити пространства.

За предпазване от опасния вирус трябва да бъде спазвана физическа дистанция, да бъдат носени защитни маски и да бъде подържана висока лична хигиена, категорични са здравните експерти.

 

 


image0 (9K)