Учени със стряскащо разкритие за начините за разпространение на новия коронавирус

Резултатите от изследване показват, че засегнатите от новия коронавирус пациенти разнасят заразата върху повърхностите на помещенията, които посещават, включително в баните и тоалетните.

Вирусът не оцелява, ако заразените се него повърхности бъдат почиствани два пъти дневно с често използван дезинфектант, твърдят авторите на изследването. Резултатите от него са публикувани в списание „Джърнал ъф дъ Америкън Медикъл Асосиейшън“ (Journal of the American Medical Association).

Следователно е нужно редовно да се почистват повърхностите на мивките и тоалетните чинии, категорични са учените.

Изследването е извършено от специалисти от Националния център за инфекциозни болести на Сингапур, след като новият коронавирус се разпространил в някои болници в Китай. Това накарало учените да предположат, че освен кашлицата, заразяването на заобикалящата среда е важен фактор за предаване на заболяването. Поради това в края на януари и началото на февруари изследвали стаите на трима пациенти, държани в изолация. Една от стаите била тествана преди рутинното й почистване, докато другите две били анализирани, след като били подложени на дезинфекция.

Пациентът, чиято стая била тествана преди почистването й, само кашлял. Другите двама пациенти били във видимо по-тежко състояние, но стаите им били дезинфекцирани и след това били взети проби от различни повърхности в тях.

Макар че само кашлял, първият пациент заразил 13 от 15-те повърхности, които учените анализирали. Вирусът бил открит по стол в стаята, върху леглото на пациента, по прозореца, както и по пода. Върху 3 от 5-те тествани повърхности в банята му – включително върху мивката и тоалетната чиния, имало следи от вируса, а това навежда на мисълта, че той може да се предава чрез изпражнения.

Пробите от въздуха в стаята му били отрицателни, но тези от вентилационата шахта били положителни. Това показва, че заразени капчици от слюнка или назален секрет може да бъдат пренесени по въздуха.

В другите две стаи, които били тествани след почистването им, нямало следи от вируса. Учените отбелязват, че заобикалящата ни среда е потенциален източник на зараза и че стриктното придържане към хигиенните изисквания и редовното миене на ръцете са от първостепенно значение.


image0 (9K)