Учени: Спряха процеса на стареене в човешките клетки

Група изследователи успяха да обърнат процеса на остаряването в стари човешки клетки, чрез въвеждане на специфична молекула до митохондриите им.

[ad id=“225664″]

Какви ли не митове и легенди съществуват за постигане на дълголетие, борба за вечна младост и средства, с които да го постигнем.

От такъв характер са ваните с мляко на Клеопатра, вероятно вампирските истории, приказките за жива вода и лековити уникални цветя билки…

В митологиите съществуват образи на мъдреци, светли и полубогове, които са живели стотици години.. . Модерното човечество е спечелило не една битка по пътя си към извоюването на повече младост.

[ad id=“263680″]

Факт обаче е, че остаряването, независимо дали го приемаме или не, остава неизбежно. Е, учените, сякаш постигнаха напредък, който би могъл да даде добър резултат за спиране на процеса. Група изследователи успяха да обърнат процеса на остаряване в стари човешки клетки, чрез въвеждането на специфична молекула до митохондриите им, пише Puls.bg

Митохондрията е специфична структура в клетката, която генерира енергия.

Това действие е спряло процеса на загуба на функциите на клетките и възникване на нарушения, касаещи деленето им.

Де факто дегенеративните процеси в организма настъпват, когато наличните клетки спрат да се делят и не могат да бъдат заменени от млади здрави клетки. Според учените това постижение може да даде началото на пътя за постигане на вечна младост. Научната общност все още не е напълно наясно защо клетките губят способностите си да се възпроизвеждат с остаряването. Уврежданията на ДНК, заради възпалителни процеси, както и увреждането на молекулите, които предпазват теломерите, са част от предположенията.

Хипотетичен спусък на остаряването е вероятно загубата на способността определени гени да се включват и изключват в правилния момент на правилното място.

В статия на сп. Aging е описан начинът, по който е въведен водороден сулфид директно в митохондрията.

В резултат старите клетки са възвърнали способността си да се делят, характерна за по-младите.

Водородният сулфит е съединение, което издава специфична миризма на развалено яйце.

Във високи дози е опасен, но е доказано, че може да бъде полезен при ниски дози. Изследователите предполагат, че наличието на тази молекула в митохондриите може да повлияе редица фактори, протеини, които са ключови за активирането или деактивирането на гените в отговор на промените на околната среда.

Известни са около 300 такива протеини, като с остаряването техният брой намалява.

Водородният сулфид повишава количеството на два снаждащи фактора, свързани с остаряването, което и ограничава този механизъм. Учените се надяват, че използвайки този или подобен молекулярен инструмент ще помогне за елиминиране на остаряването при хората и съответно постигането на продължителен живот.

Това означава и че ще отпаднат свързаните с остаряването заболявания. Все още постигането на вечна младост е зад хоризонта, но изучаването на всички механизми, водещи до остаряването, вероятно ще го направи по-леко, споделят от екипа.


image0 (9K)