Учени се трудиха неуморно 45 години, за да разберат как да възпитаме изключително умни и успешни деца

Още през далечната 1968 година професор Джулиан Стенли от Балтимор, САЩ, основал научна група за изучаване на „надарени младежи“. Той и неговите сътрудници анализирали и кариерата и достиженията на повече от 5 хиляди най- различни хора, започвайки да ги наблюдават от самото им детство.

[ad id=“225664″]
Основната цел – да разберат как да се отгледат супер умни деца! Изследването показало, че не трябва да се отдели само един главен фактор, който да ви помогне да отгледате един бъдещ Айнщайн или Мария Кюри.

Особено важни са следните:

Любовта на родителите. Тяхната подкрепа и помощ са неоценими за детето в доучилищна възраст: именно те значително стимулират скоростта на развитие на мозъка на детето.
Комплексни задания, чиято сложност се повишава с времето. Подобен подход към обучението влияе положително на гъвкавото мислене и на връзките между невроните в мозъка на детето.
Обичайните гатанки и видео игри. И едните и другите подобряват конгнитивните функции, например – мислене, памет, внимание, планиране.

[ad id=“263680″]
Свирене на музикални инструменти. Подпомага интелектуалното развитие не само на децата, но и на възрастните.

Lady_Gaga_ARTPOP_London_02

Четене на книги. Навик, който трябва да се придобие още в детството и да не ни напусква през целия живот.

Сред наблюдаваните деца, чиито успехи и кариера са проследявали учените са се оказали випускниците на Център за надарени младежи при Университет Джон Хопкинс – Марк Зукърбърг, Сергей Брин, математикът Теренс Тао и дори Лейди Гага.


image0 (9K)