Учени са притеснени от друг опасен вирус, пренасян от прилепи

На фона на пандемията от коронавируса COVID-19, редица учени отново съсредоточиха вниманието си върху Азия, където се оказва, че върлува друг – по-опасен вирус. Против него все още не е открита ваксина, алармира влиятелната британска медия BBC (bbc.com).

Опасенията на научната общност изрази Супапорн Вашараплуесаде, директор на Центъра по здравеопазване и инфекциозни заболявания към Червения кръст в Тайланд.

„В момента вниманието ни е насочено към този вирус, който се казва „нипа“. За него все още няма лечение и нивото на смъртност е доста високо – между 40 и 75 процента“.

Това коментира Вашараплуесаде пред Би Би Си. Ученият уточнява, че вирусът „нипа“ също се предава от животните на човека, като негов най-голям преносител са прилепите.

Вирусът „нипа“ е класиран сред първите десет инфекции, които биха натоварили най-силно системата на общественото здравеопазване във всяка страна, обяви Световната здравна организация.

Здравни експерти коментират, че най-лошото при този вирус е, че разполага с дълъг инкубационен период – до 45 дни. Основните симптоми на заразата са кашлица, болки в гърлото и отпадналост.

 

 


image0 (9K)