Учени предупреждават за опасност от трусове над 7 по Рихтер в Турция

Турски учени предупреждават за опасността от нови силни земетресения, заплашващи Истанбул и района на Мраморно море.

Учените са изготвили доклад въз основа на изследване на активността по Северноанадолския разлом южно от Истанбул. Според експертите е възможно по този разлом в посока изток-запад да станат земетресения с магнитуд 7,5, 7,4 и 7,2 по Рихтер, пише турският в. „Карар“, цитиран от БТА.

Прогнозата е за най-малко две и най-много четири земетресения, казва доц. Фатих Булут.

Заключенията на учените се основават на оценките за натрупаната енергия при изследването на 1500-годишния разлом при Мраморно море.

В доклада си експертите отбелязват, че катастрофалното земетресение в същия разлом през 1999 г. не е послужило за урок, а Истанбул остава неподготвен за евентуален нов силен земен трус.

„Превантивните мерки, обмисляни тогава, така и не бяха реализирани и не само, че пропуските от 1999 г. не бяха отстранени, но и общата картина стана още по-лоша”, алармират учените.

Северноанадолският разлом, който отстои само на 12 километра от Истанбул, е най-активният в Европа и е предизвикал няколко сериозни земетресения през миналия век. Последният силен трус бе на 17 август 1999 г., когато земетресение с магнитуд 7,4 в района на Мраморно море отне живота на над 17 000 души, а стотици хиляди останаха без дом.

Турски учени редовно прогнозират очакван силен земен трус в същия район през следващите години.

Източник: BNews.bg


image0 (9K)