Учени от Швейцария: Гроздето помага при лечението на раково заболяване

Учени от Университета в Женева са установили, че фенолното съединение ресвератрол, съдържащо се в един любим плод, има благоприятни свойства за борба с рака на белите дробове.

[ad id=“225664″]

За да определят тези свойства, изследователите провели експеримент с лабораторни мишки. Някои гризачи били изложени на канцероген от тютюнев дим. За да бъдат лекувани им е предложено „лекарство“ под формата на ресвератрол.

Мишките били разделени на четири групи: при първата не е имало нито канцероген, нито ресвератрол, на втората група са били дадени едновременно и канцерогена и „лекарството“, а на останалите две – съответно само канцерогена или само ресвератрола.

Ресвератролът се съдържа в гроздето. Учените отбелязват, че предишните проучвания на ресвератрола не показват напълно неговата ефективност при предотвратяването на рак на белите дробове. Експертите обясняват това с факта, че веществото се прилага перорално и няма време да достигне до белите дробове. Заради това те решили да „ускорят“ доставката на веществото чрез прием през носа и според получените резултати, се потвърдила хипотезата за неговите ползи.

[ad id=“263680″]

Резултатите били недвусмислени. Оказа се, че при мишки, които са получили „лечение“, размерът на тумора е намалял средно с 45% в сравнение с животните от друга група.


image0 (9K)