Учени от Китай твърдят, че са „създали“ бебета с променени гени

Учени от Китай твърдят, че са „създали“ бебета, които са родени след генетична модификация. Ако това се окаже истина, ще бъде много опасно, категорични са експерти.

Това е безотговорно експериментиране с хора„, коментира Питър Дъброк, който е председател на Германския етнически съвет.

Две красиви малки китайски момичета с имена Лулу и Нана дойдоха на бял свят, точно както всички други здрави бебета„. Това твърди китайският изследовател Хъ Цзянкуей във видео, споделено чрез YouTube, съобщи „Дойче веле“.

И при двете бебета в ембрионалния период е била прилагана новата технология Crispr/Cas9, за да бъдат „редактирани“ гените им, така че да са устойчиви на вируса на СПИН, защото баща им е заразен. Ембрионите били създадени чрез изкуствено осеменяване и китайският учени извършил промяна в генетичния материал.

Непосредствено след обявяването на новината той беше посложен на остри критики.

Дали е точно така, което Хъ твърди или не – в настоящия момент такива експерименти и дори тяхното оповестяване, трябва да бъдат категорично осъдени„, заяви председателят на Германския етнически съвет Питър Дъброк.

Според него изследванията в тази област са още в начален етап и не трябва да се прилагат върху хора.

Последиците са непредвидими и трудни за контролиране. Промяната на ДНК на дадено лице не засяга само него, но потенциално всички негови потомци„, посочва Дъброк, цитиран от БНР.

Предвид подобни намерения е необходимо да се мисли за създаването на орган за контрол, аналогичен на Международната организация за атомна енергия„, смята експертът.


image0 (9K)