Учени: Открихме най-доброто лекарство срещу махмурлук

Учени от Индия твърдят, че са открили най-доброто лекарство срещу махмурлук. Това е напитка от сок от круша, сладък лайм и кокосова вода, пише британското издание „Мирър“ (mirror.co.uk).

За да създадат напитката, учените от Химико-технологичния институт в Мумбай анализирали ефекта на различни хранителни продукти върху два ензима, които разграждат алкохола. Резултатите им показали, че най-ефикасни са крушата, сладкият лайм, кокосовата вода, сирената, краставиците и доматите.

Сиренето обаче не е толкова апетитно, ако бъде прибавено в напитка. При тестовете за вкус се оказало, че с най-добри показатели е сок от 65 процента круша, 25 процента сладък лайм и 10 процента косова вода. Тази напитка увеличава активността на единия ензим с 23 процента, а на другия – със 70 процента. Още по-полезна е, ако хапвате сирене, краставици и домати, докато пиете от нея, твърдят учените.

Заедно с неприятните симптоми, махмурлукът носи и рискове за здравето“, предупреждава ръководителят на екипа проф. Рекха Сингал.


image0 (9K)