Учени откриха на каква възраст мъжете и жените са най-привлекателни за противоположния пол

Онлайн запознанствата стават все по-популярни, защото животът на съвременния човек е до голяма степен обвързан със социалните мрежи и интернет. В такава ситуация не е толкова странно да се търси партньор на душата в сайтовете за запознанства. През 2013 г. стана ясно, че 11% от всички американски възрастни и 38% от самотните хора  търсят партньор, с помощта на сайтове за запознанства или мобилни приложения с подобни функции. Тази тенденция помага на учените да разберат по-добре нуждите на хората, които търсят връзка. Така например, с последното изследване социолози от САЩ са открили възрастта, на която мъжете и жените са най-привлекателни за противоположния пол.

[ad id=“225664″]

Представа за идеалния партньор

Съществува хипотеза, че мъжете и жените често търсят партньор в живота, който има близка на тях възраст, образование, физическата привлекателност и редица други характеристики. Това са тези двойки, които обикновено изграждат силни взаимоотношения в продължение на много години. Разбира се, има и изключения, но фразата „противоположностите се привличат“ е по-скоро мит, отколкото реалност.

Противоположна хипотеза е, че всеки един от нас се стреми да намери партньор, който обича не само нас, но и повечето други хора. Парадоксално е, но тази хипотеза също може да възникне при няколко души, които имат подобна един на друг привлекателност, защото най-желаните партньори също се комбинират помежду си.

Въпреки че и двете хипотези имат общи неща, те се различават по това как хората решават кой трябва да се счита за привлекателен. И че в сайтове за запознанства специалистите помагат да се открият тънкостите на проблема.

[ad id=“263680″]

Най-атрактивната възраст

В свое проучване учените от два американски университета се фокусираха върху съобщенията на потребителите на сайт за запознанства в 4 града: Ню Йорк, Бостън, Чикаго и Сиатъл.

Те се опитаха да определят количествено привлекателността на 200 хиляди души, от броя на получените от тях съобщения. В края на краищата, ако изборът е голям, хората няма да пишат на несимпатичните представители на противоположния пол. Социолози са взели под внимание не само колко души са написали на определен човек, но и кои са тези хора. Очевидно е, че ако един човек получи много съобщения от едни и същи популярни хора, тогава самият той е добре дошъл.

Това помогна на учените да установят възрастта, при която мъжете и жените са най-привлекателни за противоположния пол. Според заключенията си, мъжете достигат връх на популярност до 50-годишна възраст, а жените – на 18 години, след което интересът към тях намалява.

[ad id=“236993″]

Други констатации

Резултатите от това проучване също така казват, че образованието на човек е важно за жените: колкото по-високо е нивото, толкова по-големи са шансовете на потенциален кандидат. Мъжете, напротив, смятат, че прекалено умни момичета (например тези, които завършват висше образование) са странни и не се стремят да се свържат с тях.

Повече учени установиха, че предпочитанията на хората, които търсят онлайн партньори, се различават от собствените им предпочитания в реалния живот. Така че, в интернет хората често пишат на по-привлекателни партньори, отколкото са самите те. Максималната разлика в привлекателността е била 25%. В живота, както казахме по-горе, хората са склонни да избират партньори „от своята черга“.

Каквото и да е, не бива да се отказвате, ако сте жена и сте малко над 40. В крайна сметка една интелигентна и самодостатъчна жена, която говори няколко езика или търси нови методи за лечение на заболявания, може да бъде недвусмислено привлекателна. Така смята психологът Мишел Дроян.

Съгласни ли сте с нея? Споделете вашето мнение в коментарите.

От руски: Зарата


image0 (9K)