Учени откриха гени, които предпазват слоновете от рак и при хората

Специфичните три гена, които предпазват слоновете от рак, бяха открити и при хората от учени от университета на щата Юта, САЩ, пише в. „Дейли мейл“.

[ad id=“225664″]

Въпросните гени са FANCL,VRK2 и BCL11A. За целите на проучването специалистите са изложили гените на канцерогенна гама радиация, но те не са се поддали на мутации.

Всички гръбначни организми имат общ прародител, така че се оказва, че и хората притежават тези антиканцерогенни гени. Те обаче не предпазват човека от онкологични заболявания по същия начин като слоновете, например. Учените все пак са оптимисти и се надяват тяхното откритие да помогне в разработката на лекарства против рака.

По думите на ръководителя на изследването д-р Кристофър Грег новият метод ще даде на учените неподозирани възможности за изследване на човешкия геном и за разработка на нови подходи при идентифицирането, диагностицирането и лечението на рака.

[ad id=“237001″]

Ракът засяга един от всеки двайсет слона. Тези животни имат 40 копия на гена p53, който премахва туморите, докато хората разполагат само с едно копие на този ген.

По-ранни изследвания установиха, че гренландските китове не страдат от ракови заболявания. Оказа се, че те притежават мутации, които предпазват тяхната ДНК от увреждания. Учените все още не могат да разберат как е постигнат този механизъм.

Източник:24 chasa.bg


image0 (9K)