Учени: „Вирусът Зика може да е по- опасен!“

 Д-р Антъни Фаучи, директор на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести, заяви на пресконференция в Харвардския университет, че вирусът Зика по-често предизвиква вродени дефекти, отколкото са  смятали учените, писа dir.bg.  Пресконференцията е  била посветена на борбата с вируса Зика.

По-рано американски учени предполагаха,  че  ако майката на новородено е била заразена с вируса през първото тримесечие от бременността си, то вероятността новородено да е засегнато от микроцефалия е между 1 и 13 процента.
Д-р Фаучи отбелязва, че всъщност опасността е далеч по-голяма, ако се държи сметка за възможни неврологични проблеми в развитието на детето, за влошаване на слуха и зрението му.

„Ако се говори за каквито и да било вродени дефекти, смятам, че показателите надхвърлят 13 процента. Предполагам, че ни предстои да се сблъскаме с нещо много тревожно.“

Възможно е, американецът на около 70-годишна възраст, който умря през юни, да е предал заразата на сина си /който го е посещавал в болницата/,  чрез сълзите и потта си, след като по време на посещение в Мексико се заразил със зика, споделиха учени, цитирани от Франс прес.

Познатите възможности за предаване на заразата, включително чрез ухапване от комар, в този случай бяха изключени, отбелязаха учени, които са представили резултатите от изследването си пред New England Journal of Medicine.

38-годишният син не е пътувал до страна, в която се разпространява болестта Зика, нито е имал сексуален контакт с човек, заразен с вируса.  Той е бил излекуван, но учените са на мнение, че единствената възможност е-  да се е заразил от баща си, когато го посещавал в болница в Солт лейк сити.

Смъртта на възрастния американец е първият регистриран в САЩ смъртен случай на заразен със Зика.

САЩ са препоръчали на бременните жени да избягват пътувания до 11 страни – Бруней, Виетнам, Индонезия, Източен Тимор, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Малдивските острови, Мианма, Тайланд и Филипините.

Вирусът Зика, пренасян от комари, присъства в части от Югоизточна Азия вече няколко години и обхваща цели райони, съобщава Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, цитиран от ДПА.

Представители на Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ смятат, че много хора в региона са развили имунитет, но някои посетители от други страни са се заразили.


image0 (9K)