Ученици от СОУ „Иван Вазов“ показаха, че математика може да бъде и забавна

Групата по „Приложна математика, математика за живота“ към СОУ „Иван Вазов“ Стара Загора с ръководител Динко Цвятков направи своята представителната изява на проекта „Твоят час“.

На събитието присъстваха преподавателите от гимназията Милена Христова – зам. директор по учебната дейност, Жулиета Петрова – главен учител и учител по информационни технологии и Александър Алагенски – старши учител по физическо възпитание и спорт.

Гост беше и Олег Стоилов, председател на Старозагорската Търговско-промишлена палата и координатор на Регионален Академичен Център Стара Загора, който заедно с г-н Цвятков и РУО Стара Загора съдействат на Института по математика и информатика към БАН за въвеждането на изследователския подход при преподаване на математика и информационни технологии в училищата от старозагорска област.

Mladi matematici 1_resizeДинко Цвятков разказа, че по време на обученията, с помощта на софтуер за динамична математика GeoGebra младите приложни математици са преоткривали факти и правила, изучавани в редовните часове по математика, които са прилагали в поставените им задачи.

Те са видели на практика смисъла на изучаваното по математика. Почувствали са, че могат да поставят начало, чийто край е определен само от въображението им. Усетили са, че математиката е навсякъде около нас, че всеки природен феномен може да бъде описан на езика на математиката.

Той сподели: „За мен през всички месеци на активна творческа работа най-важни бяха емоциите на учениците. Чрез овладяването им заедно преодолявахме трудностите. Така учениците добиваха увереността, че могат да се справят с поставените задачи и повишаваха самочувствието си. Това е сигурна гаранция, че тази извънкласна форма е изключително ползотворна за развитието на учениците като личности и за формирането на основните ключови компетентности заложени в Европейската референтна рамка, за учене през целият живот“.Mladi matematici_resize

Талантливите математици Иван Петров, Денис Неделчев, Десислава Василева, Ивана Денева, Венцислава Бойчева, Кристина Иванова, Мария Калчева, Памела Георгиева, Стефани Гяурова от 9а клас профил „Информационни технологии“ и Светослав Ангелов от 11б клас профил „Предприемачество и мениджмънт“ с уникалните презентации, представиха математическите закономерности чрез различни изразни средства, включително и с танци.

Всички ученици, участващи в проекта, получиха специални грамоти.

Специален поздрав за добрата работа те получиха от г-н Стоилов. Той им пожела успешно дипломиране и реализиране на на математическите знания и умения в бъдещата им трудова дейност.


image0 (9K)