Ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора на демонстрация в Швеция

Възпитаници на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора участваха в демонстрация, целяща да привлече внимание и да изиска действия за изваждането на варели с отровни отпадъци от морето край шведския град Сундсвал.

42 ученици – половината от Щвеция, а останалите от България, Гърция и Холандия влязоха в кметството на Сундсвал с плакати и с ясната цел 23 000 варела с живак, потопени на дъното на Балтийско море край бреговете на града, да бъдат извадени.

Младежите са част от проект за обмен по програмата Еразъм+ – Global Schools, Local Tools. Идеята е те да посетят всяка от страните си и съвместно да обсъждат местен проблем. В Сундсвал са избрали да проучат токсините в Сундсвалсфьорден и да видят как те могат да бъдат почистени.

Атрактивната ни група привлече вниманието на гражданите и завърши шествието пред Общината, където бяхме приети от кмета на града г-н Педер Бьорк, разказват старозагорските ученици.

След като му връчихме документа изискващ мерки, той бе интервюиран от местни журналисти, както и от амбициозната Пламена от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Дейностите ни бяха отразени от местното радио и телевизия, както и от холандския вестник в град Рурмонд.
Отлично свършена работа! – не без гордост споделят младежите.

Учениците от Езиковата гимназия са в Швеция от 13 до 20 януари.


image0 (9K)