Ученици от две старозагорски училища в състезание за места като евродепутати за 1 ден

Ученици от четири училища в Старозагорска област: Природо-математическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора, Професионалната гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“-Стара Загора, Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“-Казанлък и СУ „Васил Левски“ – Гълъбово ще участват в организираното от Европейския парламент (ЕП) в България състезание „Евроскола“.

На 11 януари в хотел „Родопи“ в Хасково с ученици от три гимназии в Хасково, две в Димитровград и една свиленградска гимназия, те ще отговарят на въпроси по текущи теми от национален и европейски интерес. 10-те отбора ще са от по 5 състезатели, ръководени от един преподавател.

Право на участие имат ученици от 16 до 18-годишна възраст от училища, които не са пътували по програмата до Страсбург през 2017, 2018 и 2019 година. Едно от главните условия е добро владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски, което ще се проверява по време на състезанието.

Класираните на първите места отбори ще пътуват до Страсбург и ще участват в програма „Евроскола“ на ЕП през първата половина на 2020 година.

120 български училища и повече от 4100 български ученици са били част от програма „Евроскола“ на ЕП от 2006 г. насам. Тя дава възможност на участниците в нея да научат повече за европейската интеграция и да част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превръщат в евродепутати за един ден в сградите на парламента в Страсбург. Те могат да вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарните комисии, да проведат дебати и да гласуват резолюции по важни въпроси, което им дава възможност да упражняват езиковите си умения и да създават нови приятелства с ученици от цяла Европа.


image0 (9K)