Учениците в Турция няма да изучават една от най-важните научни теории

В училищата в Турция вече няма да се изучава теорията за еволюцията. Това обяви служител на турското министерство на образованието, цитиран от британски медии.

Алпашлан Дурмуш смята, че теорията за еволюцията била „много противоречива, спорна и твърде сложна за учениците“.

Теорията на еволюцията е обект на критики от традиционните мюсюлмански духовници в Близкия Изток. Те смятат, че тя противоречи на историята на Сътворението. Въпреки това еволюционната теория все пак се изучава в училищата в региона.

[ad id=“225664″]

Тази тема обаче ще бъде премахната от учебниците по биология за девети клас в Турция. Тя ще се изучава само във висшите учебни заведения. Освен това в турските училища щели да се намалят и часовете за изучаване на секуларизма (идеята, че държавата не трябва да налага религиозни норми на обществото; разделяне на държавното управление от религията).

Erdogan enichari

Дюрмуш обяви още, че щял да бъде поставен по-голям акцент върху приноса на мюсюлманските и турските учени. Уроците по история щели да „се отдалечат от „евроцентричния“ подход“.

Промените в учебното съдържание в Турция са част от мащабната ислямизация на нашата южна съседка. Тя се провежда целенасочено от турския президент Ердоган и неговите приближени, коментират политически наблюдатели.


image0 (9K)