Ученик показа как електронните дневници лесно могат да се манипулират

Според дванайсетокласника в системата могат да се подменят оценки

Дванайсетокласник от Сливен показва как електронните дневници на МОН лесно могат да бъдат манипулирани. Без особено усилие той успява да влезе в системата и дори да промени параметрите. Електронните дневници бяха въведени тази година в сто училища в страната с идеята да заменят класическия хартиен дневник. Веселин Кирилов учи в 12 клас на Икономическия техникум в Сливен. Училището работи с електронен дневник, в който са отразени оценки, отсъствия, забележки, формата на обучение и часовете на всеки ученик. Веселин чул от учители, че системата има грешки, и решил да я провери.

[ad id=“255238″]

Веселин влиза лесно в системата и може не само да видим, но и да променя данни. Получава достъп до електронния дневник на всички училища в странатa.

„Може да променим оценките, предмета, може да променим уроците и домашните, както и имената на учителите”, пояснява Веселин.

Идеята на образователното министерство е електронните дневници да заменят изцяло хартиените. Те трябва да улеснят и родителския контрол над оценките. Оказва се, че електронните дневници също могат да бъдат подведени с несъществуващи оценки. Промените, които направи Веселин в електронния дневник, не се запазиха след излизането от системата, но пробивите не са за подценяване.

[ad id=“226585″]

„Ако дойде някой с по-голям опит от мен, може да си напише оценки и практически да му се издаде фалшива диплома”, посочва ученикът.
Веселин казал на учителите си за проблемите в системата, а те го посъветвали да пише до просветния министър. След като открил пропуските, разработил приложение, с което всеки родител ще знае оценката на детето си в момента на получаването ѝ. Готов е го предложи на министерството./ Източник: БТВ

 


image0 (9K)