От учебната 2020-2021 година предучилищната да бъде задължителна и за 4-годишните

От учебната 2020-2021 година предучилищната да бъде задължителна и за 4-годишните, планира просветното министерство. В следващите месеци ще бъдат разработени законодателни промени в тази посока, се разбра на брифинг в Министерския съвет на министъра на образованието Красимир Вълчев, социалния министър Деница Сачева и вицепремиера Томислав Дончев.

В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата. Управляващите отвориха вратата за задължителен прием и на 4-годишните чрез промените в бюджета за догодина, съобщава „Дневник“.

Днес свалянето на границата за задължителното образование бе дадено като пример за справяне с проблема с отпадащите от училище на по-късен етап деца. Просветният министър Красимир Вълчев не очаква недостигът на места в детските градини да е пречка. „Големите общини до голяма степен са преодолели проблема с недостига“, каза той и допусна, че с влизането в сила на промените в Закона за училищното и предучилищното образование може да се даде отсрочка за общините, където няма места за всички.

Основният проблем пред институциите се оказва как върнатите в училище деца да останат там. Малко над 6 хиляди деца от записалите се обратно в клас 43 хиляди (за последните две години) впоследствие отново са отпаднали от образователната система, се разбра на брифинга днес. „Имаме повишаване на обхвата основно в гимназиален етап, макар и с малко“, обясни просветният министър Красимир Вълчев. По думите му най-голям процент от учениците отпадат след завършване на основно образование (7 клас). Все пак, тази година се наблюдава увеличаване, макар и с малко, на обхванатите деца от уязвими групи в гимназиалния етап – 400 деца по-малко са отпаднали след 8 клас през тази учебна година спрямо предходната. Вълчев допусна, че роля за това е изиграло и въведеното изискване за завършен 10-клас за придобиване на шофьорска книжка.

Институциите посочиха като основна пречка недоволството от социалното и семейно законодателство, което идва от средите на някои родителски групи. Заради протестите им бяха спрени редица документи, като т.нар. Истанбулска конвенция, Стратегията за децата, както и Закона за социалните услуги, чието влизане в сила бе отложено от новия социален министър.

„Държавата няма нужда от деца без семейства, държавата няма нужда от деца, които са неграмотни, държавата няма нужда от деца, които живеят в насилие, деца, които не говорят български език и деца, които не могат да се реализират“, каза социалният министър Деница Сачева. „Усилията на държавата не са в посока отнемане на деца, а точно обратното – по подпомагане на семействата на тези деца„, увери за пореден път тя.

Сачева изтъкна увеличаването на заплатите на социалните работници и повишаването на квалификацията им като основа за по-успешна работа със семействата на децата в риск от отпадане от образователната система.


image0 (9K)