Участници от 17 държави ще бягат на маратона в Стара Загора

Участници от 17 държави ще стартират в Маратон Стара Загора тази неделя. Навръх Цветница събитието се очертава да даде фактическото начало на пролетта с първия слънчев уикенд след закъснялата зима.

Сред участниците има записани цели семейства. Линда и Бо Дудек и техните синове Николас и Александър пристигат от Дания. Бо ще бяга класическия маратон, а съпругата и децата 10.5 км.

[ad id=“225664″]

За втора поредна година едно българско семейство застава комплект на старт. Мария и Добри Стефанови ще бягат 21 км, а синовете им Ангел и Добри ще стартират на 10 км. Сред участниците има представители на Великобритания, Германия, Естония, Македония, Полша, Румъния, Русия, Украйна, Кения, Унгария, Мароко, Молдова, Латвия и др.

Вече започнаха да пристигат и чуждестранните атлети, сред тях има класни маратонци. Много силна е и групата на чужденците в полумаратона. Специалистите очакват по улиците на Стара Загора да бъде регистрирано едно от най-силните постижения в Европа за тази година.

В последния момент участие на 21 км потвърдиха и още двама елитни атлети: при жените ще бяга Косгей Чепчирчир с личен резултат 1.10 ч., а при мъжете се добави името на Хилари Кипчумба с впечатляващите лични рекорди 1.02 ч. на полумаратон и 2.08 ч. на маратон от Таурус миналата година.

[ad id=“263680″]

Наред с тях, кениецът Бернард Батека пристига с лично постижение 1.02:21 ч., регистрирано в Люксембург. Неговият сънародник Марк Кипчумба Ротич е с 1.06 ч., а молдовецът Роман Продиус е записан с гросмайсторското 1.03 ч. При жените впечатлява името на Хелен Кимутай, който има личен рекорд 1.10 ч.

21-километровата дистанция ще определи държавните шампиони и интересът към Националното първенство е голям. Досега броят на записаните надхвърля 200, близо 100 от тях ще спорят за националните титли.

От българските участници впечатляват имената на миналогодишния шампион на 21 км Иван Попов от Берое, на многократната победителка в подобни бягания Милка Михайлова, на най-бързата в държавния шампионат и трета в общото класиране при жените от 2017 г. Маринела Нинева, на Радосвета Симеонова и др.

Тази неделя Стара Загора отново ще даде старт на поредната, трета верига от маратони в България. Трите големи събития отново са обединени под мотото „Бягането като начин на живот“.

[ad id=“236993″]

Важно е да се знае, че маршрутът е леко променен във връзка с реконструкция и модернизация на пешеходната зона в центъра на града. Традиционно старт/финалната зона беше пред Община Стара Загора, а тази година по изключение ще бъде на бул.“Цар Симеон Велики“ 126 (пресечката с ул.Кольо Ганчев“) в началото на парк „Александър Стамболийски“.

Там ще бъде изградена и специална сцена за награждаването на призьорите и за забавната част, съпътстваща състезанията. В източна посока трасето минава по същия маршрут покрай емблематичните за града липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици.

[ad id=“236999″]

Стартът е точно в 10.00 ч. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата.

Технически информационен център за раздаване на стартови номера ще бъде изграден до старт/финала. Той ще работи на 30 март от 15 до 19 ч., на 31 март от 10 до 19 ч. и в деня на маратона 1 април от 7.30 до 9.30 ч.

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

[ad id=“237001″]

Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще бъдат отличени и с медал за участие като спомен от събитието. Предвидени са парични премии и за ветераните.

Тази година организаторите предвиждат провеждане и на масов старт – обиколка на парк „Александър Стамболийски“, в който могат да се включат всички без ограничение на възрастта. На участниците чрез томбола ще бъдат раздадени много предметни награди.


image0 (9K)