Участва ли Русия в организацията на протестите във Франция?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече твърденията, че управляващите в Москва подклаждат протестите на движението на „жълтите жилетки“ във Франция, които придобиха краен и дори брутален характер в Париж.

Песков коментира публикации в западната преса, в частност на списание „Таймс“.

Вчера Службата за национална сигурност на Украйна идентифицира двама души сред протестиращите в Париж, които се появиха със знаме на т.нар. Донецка народна република. В съобщението на агенцията се казва, че по сходен начин Русия може да нагнети напрежение и в други държави, сред които и България.

Организацията Алианс за защита на демокрацията твърди, че около 600 профила в „Туитър“, за които се предполага, че разпространяват пропапагндни възгледи на Кремъл, са пренасочили вниманието си към Франция и усилено използват #giletsjaunes („жълтите жилетки“).

„Профилите, които наблюдават от Алианса, обикновено се занимават изключително със САЩ и Великобритания. Но от една седмица френските протести са сред водещите теми на публикациите им, казва Брет Шейфър“, анализатор в базираната във Вашингтон организация.


image0 (9K)