Успешно трансплантиран мъж с изкуствено сърце

31-годишен мъж успешно трансплантиран с изкуствено сърце в болница „Св. Екатерина“ от екипа на проф. Генчо Начев, съобщиха от лечебното заведение.

[ad id=“225664″]

В ранните часове в неделя в болница „Св. Екатерина“ е получена информация от Изпълнителната агенция по трансплантация, че във ВМА има подходящ сърдечен донор.

Въпреки тежките метеорологични условия в страната, екипът на болницата, под ръководството на проф. д-р Генчо Начев, успява да създаде максимално добра организация за успешното извършване на сърдечната трансплантация.

Донорът е 41-годишна жена с руптурирала (спукана) мозъчна аневризма и в мозъчна смърт. Реципиентът е 31- годишен мъж, който е с тежка форма на сърдечна недостатъчност и поради тази причина преди няколко месеца му е поставено изкуствено сърце.

[ad id=“237001″]

В 3 ч. през нощта започва сърдечната трансплантация, при която изкуственото сърце е заменено с новото донорско сърце. В 9 ч. сутринта пациентът вече е изведен от операционната и няколко часа след това диша самостоятелно и контактува с дежурния екип.

Това е деветия пациент, на който е извършена успешна сърдечна трансплантация след предварително имплантирано изкуствено сърце през последните няколко години, уточняват от „Света Екатерина“.

Ръководството на болницата изразява своите съболезнования и благодарност към близките на донора.
dir.bg


image0 (9K)