Успешни практики от Професионално образование и обучение ще бъдат демонстрирани в рамките на „Европейска седмица на професионалните умения“

Успешни практики от Професионално образование и обучение /ПОО/, които могат да бъдат от полза за млади хора и възрастни, ще бъдат демонстрирани в рамките на „Европейска седмица на професионалните умения“ (European Vocational Skills Week) от 5 до 9 декември, която за първи път ще се организира на европейско ниво. Целта е да се повиши атрактивността на ПОО и да бъде показано на практика, че професионалното образование и обучение и професионалните умения са прагматичен начин за справяне с предизвикателствата пред ЕС, свързани със заетостта и социалните проблеми, при който отправната точка са потребностите на хората.

ЕК посочва, че към момента ПОО има имидж на „резервна“ образователна система, до която учащите прибягват, ако се стигне до отпадане от училище или неуспех в обучение във висше училище. Целта обаче в рамките на Седмицата е да бъде разширен смисълът на Професионално образование и обучение и да се покаже как този вид образование може да отговори на предизвикателствата в обществото – дейности за комуникация, участието на фирми и организации, работещи в ПОО, които организират инициативи за „отворени врати“ за млади хора, ученици, родители и др. се реализират на европейско и национално ниво.

ЕК изтъкна, че подобни форуми за повишаване на интереса към ПОО се организират в много от държавите членки. До момента са регистрирани над 400 инициативи в цяла Европа. От страна на ЕК подкрепата ще се изразява в разпространение и популяризиране на събитията. Изработен е слоган на всички официални езици на ЕС, както брошура и рекламно видео, публикувани в сайта на инициативата.

Потенциалните участници, работещи в сферата на ПОО, могат да регистрират своята инициатива в сайта на Седмицата (http://ec.europa.eu/social/VocationalSkillsWeek)


image0 (9K)