Усложнена обстановка по българските плажове заради бурно море и мъртво вълнение

Вълни с височина 3 метра, в комбинация с мъртво вълнение, превземат част от плажовете по Черноморието. Под вода на 10-12 метра от брега са плажовете на Созопол „Каваците” и „Смокиня”, Поморие и Синеморец. Единствено в Приморско, Китен, Царево и Лозенец е малко по-спокойно.

Отново опасно море и червени флагове. По данни на БЧК само в сряда от Бургас до Ахтопол спасителите са извадили 10 давещи се. Летовниците не могат да влязат във водата заради бушуващите вълни, които вече заливат първите редове чадъри на много плажове.

Около Бургас в крайбрежните зони извън заливите вълнението стига 4-5 бала, което прави самоубийствено плуването в морето. Спасителите предупреждават, че къпането е изключително опасно заради много дънни ями и мъртви течения. На бургаския плаж например ситуацията е изключително опасна, тъй като големите вълни са изровили големи дънни ями, на места са се образували и подводни реки при оттеглянето на водата в морето.

„Долу релефът на дъното е много неясен, навсякъде има ями, цели реки и мъртво вълнение”, предупреждават спасители.

„Където е пяната, там има и течение. Където е накъдрена водата, там се образува като река и дърпа навътре. Хората при такова положение трябва да излизат настрани на течението към най-плитко място, за да могат да излязат”, обяснява спасител. Привидно морето е спокойно. И днес сме на червен флаг, заради мощното мъртво вълнение, което очакваме, след големите вълни. Това заяви тази сутрин пред бТВ водният спасител Симеон Карадимов в района на централния плаж във Варна.

По думите му, след бурната вълна са се появили множество подводни ями, които са се образували по дъното. „Участъкът без вълни показва, че има мъртво вълнение. То прилича на движението на река. Ако попаднеш в мъртво вълнение трябва да се отпуснеш. Дължината му е около 30 до 50 метра. Изчаквате вълната да ви избута към брега. Подавате сигнал на спасителите и с указания те ще ви измъкват“, посъветва Карадимов. „Най-големият проблем при червен флаг е, че хората не се съобразяват с него. Той пази хората. Всички спасители са с голям опит и са тук,за да помагат. Всички трябва да се съобразяваме с указанията им“, категоричен е спасителят.

При случаи с туристи, които не се подчиняват и влизат в морето въпреки забраните, служители на общинска полиция идват на помощ и глобяват. За подобно нарушение глобата може да е до 200 лева.

“Мъртвакът” завладява морската шир през август, но тази година опасното вълнение изпревари графика си поне с две седмици. В изораните от талазите дънни ями след утихването на вятъра плъзват коварни подводни течения, които могат да завлекат и най-умелите плувци, категорични са спасители с дълъг стаж. Паниката взима най-много жертви при опасна ситуация в морето.

Те съветват, ако човек попадне в силно течение, да запази самообладание и да не се паникьосва. И второ – да плува успоредно на брега, а не фронтално към него. От водовъртеж се излиза само с гмуркане надолу. При всички случаи трябва първо да даде сигнал на околните, че е в беда. Не трябва да се влиза в морето и след употреба на алкохол и обилно хранене.

Тъй като разположението на плажовете и теченията са различни, по Южното Черноморие най-опасни са плажовете: Харманите в Созопол, южният в Слънчев бряг, Иракли, северният на Обзор, двата плажа в Поморие, в Ахтопол и Липите в Синеморец.


image0 (9K)