Условна присъда 6 месеца за ученика, убил баща си в опит да защити себе си и майка си

Ученик на 18 години получи условна присъда за убийство на баща си, извършено в опит да защити себе си и майка си от пореден побой. Убийството бе извършено на 1 януари 2019 г., когато ученикът е бил непълнолетен, в семейната му къща край варненското село Осеново.

Младежът отговаря пред Окръжния съд във Варна за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Делото е решено в едно заседание, след като подсъдимият, гражданин на Руската федерация със статут на дългосрочно пребиваване в България, е признал вината си. Предвиденото наказание за това престъпление е „лишаване от свобода“ до 5 години, а в случаите на признаване на вина и съкратено следствие съдът задължително намалява наказанието, което е наложил, с 1/3.

Съдът му наложи условно наказание от 6 месеца с 2-годишен изпитателен срок.

Младежът и родителите му живеят в България от 6 години. През 2018 г. съпругът започнал да употребява големи количества алкохол, обиждал съпругата си и сина си, а понякога им нанасял и побои. Синът започнал да записва скандалите на телефона си.

Първият ден от 2019 г. бил поредният с подобен запис. След обиди към майката и удар в главата синът опитал да я защити, но бащата започнал да го бие с тръба от прахосмукачка. Майката се намесила и започнали удари и по нея, последвало и душене. Тогава синът взел кухненски нож и нанесъл два последователни удара в шията на баща си. Извиканият екип на Спешна помощ само е установил смъртта му.

Присъдата не е окончателна и може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна.

През 2019 г. в България са извършени 25 убийства на жени, две трети от тях – от техни съпрузи или партньори, по данни на МВР, предоставени на „Дневник“. Тази година жертвите на домашно насилие вече са девет, а в статистиката не влизат „страничните“ жертви като убития в случая мъж или починалите при взрива на жилищен блок във Варна, който също беше резултат от системно домашно насилие.

„Дневник“


image0 (9K)