Условна присъда за укрити данъци и присвоени над 243 000 лв. получи частен съдебен изпълнител от Шумен

Частният съдебен изпълнител от Шумен Асен Тонев получи условна присъда за укрити данъци и присвоени над 243 000 лева от кредитори и длъжници.

След като признал всички факти в обвинителния акт, Тонев е бил осъден условно на 2 години и 10 месеца затвор с 5-годишен изпитателен срок, съобщиха от прокуратурата. Осъденият няма право да работи и като ЧСИ за 3 години. Освен това, Окръжният съд в Шумен е осъдил Тонев да плати на държавата над 66 000 лева. Съдът е уважил и искове за над 55 000 лева на граждани, пострадали от престъпната схема, съобщава lex.bg.

48-годишният ЧСИ беше пратен на съд през февруари. До обвинението срещу него се стигна, след като през 2016 г. е бил отстранен от Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) заради системни нарушения и наследилият архива му друг ЧСИ забелязал множеството присвоявания.

След това разследващите установиха, че Асен Тонев е открил специална сметка за осребряване на имуществото на длъжници в две банки. В тях постъпвали суми за удовлетворяване на вземанията на кредиторите. Тези пари по закон не могат да се използват за нищо друго, освен за плащанията на вземания на кредиторите.

Проверка установила, че по 18 изпълнителни дела Тонев е успял да изтегли от специалните сметки на каса или да преведе в свои лични сметки 243 073,97 лева. Приложената по делото справка от съдебно-оценителната експертиза е над 10 листа, посочват от прокуратурата, като имало дни, в които Тонев е теглил от специалната сметка по няколко пъти с основание „стопански разходи“ или без да уточнява за какво ще харчи парите.

След като бил отстранен от работа, в касата му били намерени едва 485,77 лева и започнали да постъпват сигнали за липсващи пари. Освен за присвояване в особено големи размери, Тонев беше осъден и за укриване на данъци от 2010 г. до 2014 г. за над 66 000 лева.

Още преди началото на процеса той беше възстановил част от присвоените пари, като саморъчно беше написал, че са били неправомерно усвоени от него.

От това дело прокуратурата в Шумен е отделила над 2000 изпълнителни дела, които още се проверяват.

Асен Тонев е започнал работа като ЧСИ през 2006 г., но още в началото започнал да създава хаос и безпорядък във воденото счетоводство, за да улесни присвояването на пари. Камарата многократно го е наказвала с глоби и с предупреждение за временно лишаване от правоспособност, докато се стигнало и до отстраняването му преди 2 години. След това той беше възстановен, но през март отново беше отстранен по искане на прокуратурата.

Присъдата му не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния съд във Варна.


image0 (9K)