Урсула фон дер Лайен: „Никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия“

„Разбира се, никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия“. Това казва председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в ексклузивно интервю за БНР като дава множество примери за добрволческа дейност в България

Тя дава за пример доброволческата дейност на един български стартъп и бургаската опера, започнали да шият маски, които след това даряват.

„Има и други вълнуващи примери за мобилизация в България – чух за стартъп за бебешки дрехи и спални чували, който е бил сред първите, започнали да произвеждат маски и който е започнал да ги раздава на полицаи и на болничен персонал. Също и че служители в бургаската опера използват собствен материал, за да шият маски, които после даряват. Разбира се, никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко това са знаци, че ситуацията наистина е тежка, но солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз“, казва Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Еврокомисията обяснява, че за да се осъществи идеята за нов план „Маршал“, е необходима много силна финансова рамка за следващите седем години.

„Всички сме съгласни, че ни е необходимо огромно финансиране в нашите икономики, така че те да могат да направят отскок, което ще е и най-добрата инвестиция в нашето бъдеще. Смятам, че ако имаме подкрепата на силна финансова рамка за следващите 7 години, ние на ниво Комисия ще можем да мобилизираме средства, които после солидно да инвестираме в икономиките, които пък толкова ще се нуждаят от този рестарт. Според мен, изначално идеята за план „Маршал“ е правилна, защото тя казва: „Страните заедно“, посочва фон дер Лайен.


image0 (9K)