Урсула фон дер Лайен – от най-слабите министри в Германия

Предложената за председател на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен е смятана за една от най-слабите министри в Германия. Тя е универсален министър – от 2005 до 2009 тя е министър по семейните въпроси и младежта, от 2009 до 2013 е социален министър, а от 2013 е министър на отбраната. Особено зле се представя начело на министерството на отбраната.

Германската армия разполага с изтребители, които не летят, подводници и кораби, които не могат да плават и военнослужещи, които често нямат екипировка, за да си вършат работата. За сметка на това, немското министерство на отбраната одобри конкурс през 2018 за 500 униформи за бременни, които ще струват 650 000 евро. Този огромен проблем с липса на техника и оборудване носи след себе си и проблем с набирането на персонал – войниците, които не само че не могат да тренират правилно, напоследък се използват повече като доброволчески отряд, помагащ при пожари и други природни бедствия, масово напускат раздразнени от липсата на условия за труд. Не е пресилено да се каже, че немската армия е в най-небоеспособния си период, а фон дер Лайен след пет години като министър, не може да продължава да се оправдава с министрите преди нея. За пет години тя успя да влезе в конфликт и с военните, след като ги обвини в лошо командване преди няколко години и се заобиколи от хора, които като цяло са непопулярни в тези среди. В добавка, тя е разследвана за нарушения при обществени поръчки и безстопанственост.

Политическото ѝ дълголетие се подхранва благодарение на нейната партийна лоялност и особено лоялност към Ангела Меркел и Волфганг Шойбле. Може би това я спаси от политическо забвение след като стана ясно, че докторатът ѝ е плод на плагиатство – при идентични ситуации други двама немски министри бяха принудени да се оттеглят. На фона на тези скандали, фотосесиите ѝ с военна техника не бяха достатъчни, за да си върне одобрението в Германия и тя е един от сравнително непопулярните политици в Германия. Във вътрешнополитически план Меркел вероятно ще се радва да я изпрати далеч от своето правителство. В крайна сметка изглежда, че Мартин Шулц е прав – за да заемаш най-високия пост в Европа, трябва само да бъдеш най-слабия министър в Германия.

фрогнюз


image0 (9K)