Урсула фон дер Лайен: ЕС ще помогне на България и Гърция за мигрантите

ЕС ще предостави на България и Гърция цялата необходима помощ за борба с миграционната криза на границата с Турция, тъй като счита това за общоевропейски проблем. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел, съобщават световните медии. Тя подчерта, че действията на Анкара, която изпраща мигранти до границата с Европейския съюз, не могат да бъдат решение на бежанския проблем. Европейската комисия очаква Турция да изпълни споразумението от 2016 г. с ЕС.

„Нашият приоритет е да предоставим на България и Гърция цялата необходима помощ за реагиране на ситуацията на място, тъй като миграционните предизвикателства, с които Гърция се сблъсква сега, са въпрос пред целия Европейски съюз“, каза Урсула фон дер Лайен. „Вчера следобед гръцките власти поискаха спешна помощ от Европейската гранична агенция Frontex за изпращането на гранични екипи за бързо реагиране. Frontex работи в тясно сътрудничество с други държави от ЕС, за да предостави на Гърция допълнителен персонал и оборудване“, добави председателката на ЕК.

В следващите дни еврокомисарят за управление на кризи Янес Ленарчич ще отиде в турския град Газиантеп до границата със Сирия, за да види какво може да се направи от хуманитарна гледна точка между Идлиб и турската граница за бежанците, съобщи Фон дер Лайен.

Ръководителите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент ще отидат във вторник до границата на Гърция и Турция, за да преценят ситуацията с притока на мигранти от Турция. Урсула фон дер Лайен подчерта, че действията на Анкара, която изпраща мигранти до границата с Европейския съюз, не могат да бъдат решение на бежанския проблем. Европейската комисия очаква Турция да изпълни споразумението от 2016 г. с ЕС.

„Утре ще отида там заедно с Шарл Мишел и Давид Сасоли, всички представители на институциите на ЕС ще отидат в Гърция, за да се срещнат с премиера. След консултации с него ще посетим граничния регион, за да преценим на място как можем да разширим помощта си към Гърция“, каза председателката на ЕК.

„Ние разбираме, че Турция е в трудна ситуация по отношение на мигрантите и бежанците, но това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение“, каза още тя. „Ето защо ние водим интензивен диалог с Турция на различни политически нива, за да обсъдим как изглежда реалната миграционна ситуация в страната, за да разберем къде може да е необходима допълнителна помощ, но не забравяйки, че имаме съществуващо споразумение, към което се придържаме и което трябва да бъде основа за нашия диалог“, подчерта Фон дер Лайен.

В разгара на миграционната криза през 2016 г. Анкара и Брюксел се споразумяха, че Турция ще затвори границите си с ЕС за бежанци в замяна на 6 млрд. евро от ЕС. От своя страна, говорител на Европейската комисия обяви на брифинг след речта на Фон дер Лайен, че ЕС „очаква Турция да изпълни условията на това споразумение“.

 

 


image0 (9K)