Управляващите обсъждат със САЩ закупуване на още осем изтребители F-16

Премиерът Бойко Борисов разговаря с представители на „Локхийд Мартин“ и посланик Херо Мустафа

Министерството на отбраната е изпратило писма-заявки до американската компания „Локхийд Мартин“ с проучване за възможностите за закупуване на още 8 самолета F-16 Block 70 нови радари и оборудване. Това обяви правителствената информационна служба след среща на премиера Бойко Борисов с представители на оръжейната компания и американския посланик Херо Мустафа.

През лятото на 2019 г. Народното събрание ратифицира сделката за закупуване на 8 изтребители F-16 блок 70 на стойност 1.256 млрд. долара, които ще бъдат поетапно доставяни до началото на 2024 г.

Сделката за F-16 провокира сериозно противопоставяне межу президента Румен Радев и правителството. Държавният глава дори наложи вето на договора със САЩ, което беше отхвърлено.

По време на срещата във вторник премиерът е припомнил, че освен поръчката на техниката, правителството инвестира и 300 млн. лева за подготовката на инфраструктурата, която да бъде използвана за новите самолети. По думите му индустриалното сътрудничество с „Локхийд Мартин“ ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на страната.

Закупуването на радари също е сред приоритетите, свързани с модернизацията на армията. Проектът, за който се предвиждат 400 млн. лева, беше стартиран в средата на май. Досега липсваше информация, че България обмисля да сключи и тази сделка със САЩ, посочва сайтът „Медиапул“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)