Управляващите в Румъния начело на 150-хиляден протест срещу злоупотребите в правораздаването

Над 150 000 души участваха в протеста в Букурещ организиран от управляващата коалиция в Румъния срещу „злоупотребите в съдебната система в страната“.

[ad id=“225664″]

„Този протест бе опит от страна на управляващите да се преборят с онези, които организират демонстрации с твърдението, че правителството пречи на антикорупционните процеси в Румъния“, предаде Аджерпрес, цитирана от Канал 3.

На протеста в столицата присъстваха премиерът на страната Виорика Дънчила и доста министри от нейния кабинет. На огромни транспаранти пишеше: „Стоп на сталинистките процеси“ и „Искаме правосъдие, а не политическа полиция“.

[ad id=“263680″]

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, считан в момента за най-голямата политическа фигура в Румъния, очаква присъдата си от антикорупционен процес на 21 юни. Според разследването Драгня е създал организирана престъпна група, която е фалшифицирала документи за да получи средства от ЕС.

[ad id=“238430″]

Поради друга присъда от 2016 година – за изборна измама, той не може да бъде избран за премиер на Румъния. Драгня бе посрещнат с овации от участниците в протеста, които се събраха на централния площад „Виктория“.


image0 (9K)