Употребен си, г-н Ангелов, а чрез теб е употребен и СБП, за защита на един министър, който не става за администратор на българската култура

 

Валери Станков
Валери Станков

Гневен отговор на отвореното писмо на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, от поета Валери Станков по повод скандала с опита на министъра на културата Вежди Рашидов да цензурира журналиста от БНТ Георги Ангелов, както и за обясненията на Рашидов за някои знакови уволнения на културни дейци, сочени за негови критици, които той направи.

„С недоумление прочетох вчера отвореното писмо на г-н Боян Ангелов, председател на СБП, в което той – от името на българските писатели се прави на изненадан, че, видите ли, културни дейци в България всуе изразявали възмущението си от неприложимостта на Вежди Рашидов като министър на културата.

„Вeжди Рашидов стана отново обект на непристойни упреци, нападки и хули. Дори след като се извини за своите думи, нападките не спират. Явно това е организирана кампания да бъде отстранен от поста му, защото там би трябвало да се настани персона, която да захранва неолибералните отрочета, имащи за единствена цел превръщането на България в пустиня без минало и без бъдеще.“ – пише в отвореното си писмо Боян Ангелов и напоително продължава:

„А Министерството на културата прави всичко, което е по възможностите му. Само като малки примери – през миналата година то подкрепи финансово книги в памет на известни български писатели, като подпомогна финансово и 100-годишнината на акад. Ефрем Каранфилов, например. Книги на издателство „Български писател“ бяха подкрепени през последните две години по програмата „Помощ за книгата“ на Министерство на културата. Фонд „Култура“ при МК подкрепя съюзното списание „Пламък“ в неговата мисия да осветлява постиженията на съвременната българска литература. И

И черешката на тортата:

Боян Ангелов
Боян Ангелов

„Здравословните проблеми на министър Рашидов попречиха да бъде организирана международна среща на писатели в България, организирана от Министерството на културата, Съюза на българските писатели и други писателски сдружения. Мисля, че вече няма препятствия и тази идея да се осъществи. Ние, писателите, сме горди хора и не хленчим за „помощи“ и пари. Ние сме уверени, че между политическата държава и държавата на българския дух съществуват допирателни и Министерството на културата начело с министър Рашидов е видимата страна на такова партньорство, което има за цел просперитета на Отечеството ни и на неговите граждани. “ – заковава гвоздея в писмото си Председателят на СБП.

Бояне, Боянеееее… нека оставим на мира „неолибералчетата“ и стилистиката от края на 60-те години на м. в. в писмото ти, но ти за ква международна писателска среща бълнуваш, човече, на кой свят живееш? Не виждаш ли в каква бедняшка пенсионерска организация се е превърнал Съюзът на българските писатели? Докато членската маса в СБП расте и достойно старее, десетина човека, чиито имена няма да изброявам, животуркат на щат под гръмката му шапка „СБП“, получавате по някой мизерен лев, колкото да се каже, че този съюз все още мърда и е жив, арендувате малко останалите му имоти за жълти стотинки, раздавате си изкрънкани от общините в България национални награди на принципа „ти на мене, аз на тебе“, тупате се по раменете кой от кого е по-гениален – и тъй върви светът.

Сигурен съм, че, ако отнякъде гледа Дядо Вазов, първият председател на СБП, сигурно си дърпа мустака и не е особено кефлия на случващото се. Програмата за издаване на книги към МК я имаше и преди Вежди Рашидов, просията около сп. „Пламък“ продължава вече десетилетия, какво е направил за СБП този мултискулптор Вежди Рашидов?

Употребен си, г-н Ангелов, а чрез теб е употребен и СБП, за защита на един министър, който не става за администратор на българската култура. Остани си със здраве!“

Валери Станков
14 юлий 2016 г.
гр. Варна, 7, 55 ч.


image0 (9K)