„Уолстрийт джърнъл“: До есента може да има ваксина срещу новия коронавирус

Американската фармацевтична компания “Файзер” (Pfizer Inc.) обяви, че до есента може да разполага с ваксина срещу новия коронавирус, готова за употреба при спешни случаи. Това ще стане, ако тестовете покажат, че ваксина е безопасна, съобщава „Уолстрийт джърнъл“ (wsj.com).

„Тестването на ваксината вече е започнало в Германия. То може да започне и в САЩ още през следващата седмица, ако американските здравни регулатори разрешат“.

Това заяви в интервю за „Уолстрийт джърнъл“ главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

„Резултатите от проучването може да станат факт още през следващия месец“, допълни той.

„Файзер” обаче ще трябва да направи повече тестове, за да се увери, че ваксината работи безопасно. Ако всички тестове се окажат успешни, компанията може да започне разпространението на ваксината – при спешни случаи, тази есен и да получи одобрение за широко разпространение до края на годината“, посочи Алберт Бурла.

Той твърди, че фармацевтична компания вече се подготвя да започне производството на коронавирусната ваксина в САЩ и Европа.

“Файзер” планира да инвестира 650 милиона долара в разработването на ваксината, съобщи главният изпълнителен директор на корпорацията в друго интервю, за телевизия Си Ен Би Си (CNBC).

Компанията има за цел да достави няколко милиона дози още тази година и много повече през 2021 година.

Миналия месец “Файзер” обяви, че си партнира с германската компания bioNTech,  в опит да бъде създадена ваксина срещу новия коронавирус.

БНР

 


image0 (9K)