Унищожава ли се Академията на МВР, факт или конфликт на интереси

Маноил Манев: Господин министър, вашето време свършва, не съсипвайте и Академията! Тя е основата, върху която може да се гради МВР!

Разговаряме с народния представител на ПП ГЕРБ Маноил Манев, който пожела чрез ЗАРАТА да зададе няколко въпроса на служебния министър Пламен Узунов, които са свързани със съдбата на  Академията на МВР.

   – Г-н Манев, какво ще се случи, ако Академията на МВР обяви нулев прием за 2107 година?

  – От няколко дни в професионалните средни на МВР се говори, че министърът на вътрешните работи на служебния кабинет господин Пламен Узунов, в последните дни на управлението на кабинета, е решил да издаде заповед за нулев прием в Академията на МВР. Повечето хора вече се досещат, че нулев прием в Академията означава огромен проблем за в бъдеще, който ще е свързан с липса на добре обучени кадри в Министерството на вътрешните работи. Това е все едно да заложиш бомба, която ще избухне след 4 години. Тъй като парламентът не работи и не можем да поставим директен въпрос, искам чрез ЗАРАТА да задам следните 3 въпроса на г-н Узунов:

  1. Г-н Узунов, като възпитаник на Академията на МВР, знаете ли какво ще коства една година нулев прием на Академията?

  2. Това ли е най-подходящият момент, със служебен кабинет и служебен министър, да се издаде заповед за нулев прием ?

  3. Ако приемем логиката на тази Ви заповед, това означава ли, че учебното заведение, в което Вие сте  преподавател (Висше училище по сигурност и икономика – Пловдив) по същите дисциплини, по които обучава Академия на МВР, трябва да направи нулев прием или с нулевата учебна година за Академията частното училище ще бъде облагодетелствано?

Надяваме се, че това няма да се случи, но ако все пак има такава заповед, приканваме министъра да излезе и открито да го заяви. Дори да оставим кадровото обезпечаване на МВР, да предположим че частните учебни заведения ще компенсират липсата, с какво е свързано това отношение към Академията?

Какво ще се спести с тази нулева година? Ще се наложат съкращения, а това е реваншизъм към преподавателския състав. Академията е научно заведение, на което възлагаме огромни надежди. То трябва да бъде основата и гръбнака на правилната реформа в МВР. Реформата, която да бъде подкрепена от науките Криминалистиката и Криминологията. Нулев прием, без студенти, означава и нула лева финансиране. Не разбирам ползата от такова решение. Ако целта е да се унищожи Академията, излизаш и го казваш, но до този момент такова изявление не е направено.


image0 (9K)