Уникално: Майкъл Фелпс спечели 21 – я си златен медал от Олимпийски игри

Майкъл Фелпс продължава да пише история. Американецът заблестя с още по-голяма сила, след като спечели 20-ия и 21-ия си златни медали от олимпийски игри. Ако беше отделна държава, то Фелпс щеше да заема 39-о място във вечната ранглиста по медали от олимпийски игри!

Юбилейното му златно отличие падна не в коя да е дисциплина, а именно на 200 метра бътерфлай. Куршума от Балтимор показа класата си и заслужи титлата в Рио де Жанейро с 1:53.36 мин. Така той успя да се върне на олимпийския трон в дисциплината, след като преди четири години в Лондон Чад льо Кло го шокира с победата си. Този път южноафриканецът, който плува пред погледа на борещите се с рак свои родители, остана на крачка от медалите – четвърти с 1:54.06 мин.

Със среброто в може би най-интересната и оспорвана дисциплина от плувната програма в Рио до момента изненадващо се окичи японецът Масато Сакай, който завърши само на 4 стотни зад Фелпс. 19-годишният унгарец Тамаш Кендереши, който беше най-бърз в сериите и полуфиналите, успя да стигне до бронза с 1:53.62 мин.

Броени минути след невероятния триумф, Фелпс сложи на гърдите си и 21-ия златен медал. Това стана с щафетата 4 по 200 метра свободен стил. Американският квартет в състав Конър Дайър, Таунли Хаас, Райън Лохте и Майкъл Фелпс беше най-бърз и финишира за 7:00.66 мин. Подиумът допълниха Великобритания (7:03.13) и Япония (7:03.50).

Източник – Спортал


image0 (9K)